Test: Lätta skor för vandring och löpning

Vandra eller springa? Är packningen nätt och terrängen rätt, kan du med fördel välja lätta skor för vårens och sommarens äventyr. Vi har testat tolv tåliga modeller och korat hela tre vinnare.

AV: FREDRIK ÖLMQVIST, FOTO: MATTIAS FREDRIKSSON

Test: Lätta skor för vandring och löpning

ARC’TERYX NORVAN SL 2
Vikt: 167 gram
Läst: Svängd, normalbred
Pris: 1 600 kronor
Köpinfo: arcteryx.com

Användning
Lämplig för fartfylld sommarlöpning på lättlöpt, helst torrt underlag – företrädesvis lite kortare distanser då dämpningen är begränsad. Borde även tilltala klättrare och vandrare som approach- och lägersko. Viktmässigt är den högintressant för lättviktsvandring – men gramjägare bör ha begränsad komfort, skydd och stryktålighet i åtanke. Kanske ingen allround- eller vardagssko, men praktisk på aktiva resan.

Beskrivning
Ett mästarprov i kategorin ”ultralätt terränglöpningssko”. Denna andra version har bantats ner till 167 gram (herr 42,5), vilket gör den till en av världens lättaste trailrunningskor. Vibram Megagrip-yttersulan levererar säkert fäste på våt sten. Mjuk men återhållen dämpning. Ovandel i ventilerande, rivtålig nylon-mesh, icke-absorberande material samt sömlös konstruktion. Upptar liten plats i packningen och har dessutom en ögla i skaftet som du kan hänga den i. Drop 7 millimeter, mönsterdjup 3 millimeter. Modellen finns i olika färger.

Kommentar
Otroligt lätt sko som sitter väldigt fint på foten med dess svängda läst och smarta snörningssystem. Vi upplevde passformen något tajtare än föregångsmodellen. Mycket fin löpkänsla med distinkt markkänsla. Imponerande bra grepp på hala stenar – men eventuell väta tränger in direkt genom den tunna nylonmeshen. Samtidigt är den luftiga ovandelen behaglig i varma miljöer. Skon upplevs som väldigt nätt; i mer teknisk terräng skyddar inte den tunna ovandelen foten särskilt bra.

Test: Lätta skor för vandring och löpning

ADIDAS TERREX SPEED ULTRA
Vikt: 246 gram
Läst: Svängd, normalbred
Pris: 1 950 kronor
Köpinfo: adidas.com

Användning
Lätt tränings- och tävlingssko med medelmjuk dämpning för drivna löpare, anpassad för hög fart och lite längre distanser. Det fina sulmönstret lämpar sig för torrt och lättlöpt underlag. För löpning i mer teknisk terräng saknar modellen tillräckligt fotskydd, stabilitet och stryktålighet. Ingen mängdträningssko, utan snarare en komplementmodell för särskilda tillfällen.

Beskrivning
Lättviktssko med rullsula, 8 millimeter drop och ovandel i icke-absorberande material. Boost i bakre delen av mellansulan ger mjuk dämpning och Lightstrike lättvikts-EVA under hela foten ger spänst och vridstyvhet. Plös med resårband på sidorna håller foten på plats. Ovandel i tunn, rivtålig nylonmesh och mjuk hälkappa. Finmönstrad yttersula i slitstarkt continentalgummi med 3 millimeter mönsterdjup. Den svängda lästen passar normalbreda fottyper med högt fotvalv. Finns i flera färgutföranden.

Kommentar
Upplevdes mycket lätt på foten, med kvick löpkänsla och bra markkontakt. Erbjuder något mer komfort än Arc’teryx Norvan här ovan, tack vare lätt vaddering i plös och skaft. Ändå kunde vi uppleva visst skav vid skaft/ ankel. Okej grepp, men inte överdrivet imponerande. Plus för ventilerande, icke-absorberande ovandel samt mjuk hälkappa – men den mjuka ovandelen ger inte mycket skydd eller stabilitet. 

Test: Lätta skor för vandring och löpning

VJ MAXX – BÄST I TEST!
Vikt: 285 gram
Läst: Svängd, normalbred
Pris: 1 700 kronor
Köpinfo: vjsport.fi/se

Användning
Bäst i testet för längre distanser i teknisk terräng, som bergsultra och fjällöpning. Detta tack vare mjuk dämpning, robust och skyddande ovandel med hög komfort och dessutom verkligt bra fäste. Med låg vikt och fin löpkänsla funkar modellen bra även för löpning på enklare underlag. Den svängda lästen passar normalbreda fötter. Hög slitstyrka medger också att skon kan användas ofta och länge. Med sin fina stabilitet passar den även bra för speedhiking.

Beskrivning
Väldämpad trailsko som utvecklats tillsammans med OCR- och traillöparen Jonathan Albon och funnits på marknaden i något år. Fitlock på vristens insida ger stöd och fixerar mittfoten. Ventilerande och slitstark ovandel i 22 procent kevlar och resten nylon. 5 millimeter drop och Rockplate längs hela mellansulan för skydd mot genomtramp. Kraftigt gummi vid tåspetsen ger extra skydd för tårna. Grovmönstrad yttersula i Butylgummi med cirka 4 millimeter mönsterdjup.

Kommentar
Pigg löpkänsla på lättlöpt underlag och trygg i mer teknisk terräng. Yttersulan levererar mycket bra fäste på våt sten. Skon upplevdes som smidig, med väldigt bra stabilitet. Passformen är åtsmitande men ger samtidigt tårna tillräckligt utrymme. Den kraftiga ovandelen fixerar foten väldigt bra och är både stryktålig och skyddande. Väldigt bra allround- och vardagssko för traillöpning. Vi upplevde den något stor i storleken.

Test: Lätta skor för vandring och löpning

SCOTT KINABALU ULTRA RC

Vikt: 270 gram
Läst: Svängd, normalbred
Pris: 2 000 kronor
Köpinfo: scott-sports.com

Användning
En sko som verkligen vill springa, både kort och långt. Passar främst för lättlöpt underlag men klarar också lite mer teknisk terräng. Detta tack vare åtsmitande ovandel som ger bra kontroll, samt hög flexibilitet och följsamhet som ger fin löpkänsla. Lämplig således som door-to-trail-sko. Fungerar både för träning och lopp.

Beskrivning
Mjuk och följsam ovandel i ventilerande ultra-mesh utan onödiga sömmar, vilket ger komfort även på de längsta löprundorna. Skyddande Rockplate mot genomtramp. Relativt finmönstrad yttersula passar snabba stigar med fast underlag. Mellansulans ”kinetic foam” är ett lätt och responsivt material och eRide ger bra rull. Profil 29/21 millimeter i häl/framfot. Finns i olika färgutföranden.

Kommentar
Lätt och väldämpad sko med hög komfort, mjuk löpkänsla och fin markkontakt. Vadderad plös och effektivt snörningssystem gör att det går att fixera foten ordentligt. Det mjukt vadderade hälpartiet håller foten på plats vid klättringar och något bredare tåbox ger tårna bra utrymme vid längre turer. Ovandelen är relativt tunn och ger inte mycket skydd för foten. Tåspetsen saknar ordentligt skydd och yttersulans fäste kunde till exempel ha varit bättre på våt sten. 

Test: Lätta skor för vandring och löpning

THE NORTH FACE FLIGHT VECTIV – BÄST I TEST!
Vikt: 282 gram
Läst: Svängd, normalbred
Pris: 2 200 kronor
Köpinfo: thenorthface.com

Användning
Testfavorit bland allround-skorna. Passar med sin tilltagna dämpning och rullsula mycket bra för riktigt långa distanser, som ultra-trail – inte minst tack vare kolfiberplattan som ger extra tryck i steget. Gör sig bäst på lättlöpt eller något fastare underlag, även utmärkt som door-to-trail-sko tack vare den mjuka dämpningen. Den funkar för lättare speedhiking tack vare bra rull. För riktigt teknisk terräng kan den dock upplevas som något instabil.

Beskrivning
Premiummodellen Flight Vectiv är marknadens första trailrunningsko med kolfiberplatta för bättre energiåtergivning, stabilitet och reducerad belastning (10 procent enligt tester). En lätt och mycket väldämpad löpsko med utpräglad rullsula. Halvstyv kevlarförstärkt ovandel (Matryx) på sidorna ger extra stöd. Sparsam men tillräcklig vaddering i hälpartiet. Medelgrov yttersula med 3,5 millimeter mönsterdjup. 6 millimeter drop (25/19). Normalbred läst. Finns i fler färgkombinationer.

Kommentar
Väldigt fina löpegenskaper, som kommer bäst till sin rätt i mer lättlöpt terräng. Där ger skon fin studs, härligt rull och skön dämpning. I mer tekniskt utmanande terräng kan den emellertid upplevas som något instabil (foten ligger uppe på en hög och smal mellansula). Den tajta och lätta ovandelen ger skorna en nästan skräddarsydd passform, men framfotens sidor kunde haft mer skydd. Rullsulan underlättar mycket uppför och yttersulan levererar riktigt bra fäste även på våt sten. 

Test: Lätta skor för vandring och löpning

SALOMON S/LAB ULTRA 3
Vikt: 288 gram
Läst: Svängd, normalbred
Pris: 1 900 kronor
Köpinfo: salomon.com

Användning
Framtagen för att klara riktigt långa löpturer, som ultra-trail på bergsstig. Den har även många bra allroundegenskaper som gör den lämplig som mängdträningssko samt som door-to-trail-sko. Med hög komfort och stabilitet passar denna modell även ypperligt som speedhikingsko. Lästen är ganska generös och passar normalbreda fottyper.

Beskrivning
Version 3 av Salomons populära modell har 2 millimeter tjockare mellansula, samt ovandel med förbättrad ventilation och slitstyrka. Den sömlösa ovandelen har integrerad plös och stretchigt skaft som sluter tätt kring fotleden. Designen lär vara inspirerad av ultratrailfantomen Francois D’Haene’s passion för vinproduktion. Quicklace snabbsnörning medger smidig reglering av passformen. Rockplate skyddar mot vassa stenar och sulmönstret är 3 millimeter. Profil: 28/20 millimeter.

Kommentar
Välsittande skomodell med bra snörning som håller foten på plats, samt fina löpegenskaper både på lättlöpt underlag och i mer teknisk terräng. Hög komfort, bra stabilitet och tillräckligt skydd för foten. Tåboxen ger bra utrymme för tårna. Dämpningen är tilltagen men inte för mjuk och svampig. Plus för mjuk hälkappa och bra fäste i terrängen. Vi upplevde skon som något krånglig att få på och snörningsfickan högst upp på plösen svår att komma åt.

Test: Lätta skor för vandring och löpning

LA SPORTIVA KARACAL
Vikt: 296 gram (storlek 42)
Läst: Svängd, normalbred/smal
Pris: 1 600 kronor
Köpinfo: lasportiva.se

Användning
Modellen är avsedd för bergslöpning, lite längre distanser. Passformen är tajt och de förstärkta sidorna erbjuder foten bra stöd – vilket gör att den upplevs trygg och stabil även i verkligt teknisk terräng. Den grovmönstrade yttersulan klarar både lera och våt sten. Karacal fungerar även bra för speedhiking och som lätt vandringssko.

Beskrivning
Mycket väldämpad och stabil sko med ordentligt skydd och grovmönstrad yttersula. EVA-mellansula i två olika hårdheter: en mjukare under hela foten och en med lite högre densitet vid klacken, samt integrerad Rockshield skyddsplatta. Slitstark Frixion-yttersula med fyra flexskåror. 7 millimeter drop. Förstärkt ovandel i ventilerande sandwichmesh. Vadderat skaft och plös. Något små i storleken. Lästen passar smala fötter med högt fotvalv. Finns i olika färgutföranden.

Kommentar
En pålitlig följeslagare i skogen. Snörningen och ovandelens förstärkta sidor fixerar foten väldigt bra. Den känns trygg på foten och vobblar inte. Dessutom har den bra stöttålighet, ordentligt tåskydd samt rejält fäste både på våt sten och lösare underlag. Skon klarar smuts och går att få ren efter en tur i skogen. Det var heller inga problem med stenar som fastnade i dubbsulan. Vid löpning på mer hårdpackat underlag märktes skons relativt hårda dämpning och avsaknad av ”rull”.

Test: Lätta skor för vandring och löpning

MERRELL MOAB SPEED GTX – BÄST I TEST!
Vikt: 325 gram (storlek 43)
Läst: Svängd, normalbred/smal
Pris: 1 700 kronor
Köpinfo: merrell.com

Användning
Vår testvinnare i kategorin speedhiking. Passar den som vill ha en lätt, vattentät och flexibel sko för lite mer atletisk vandring. Då skon är väldigt följsam gör den sig bra även i riktigt teknisk terräng – och fungerar faktiskt även att springa med. Mångsidig och tålig modell som passar lika bra i skogen som i stan. Den svängda lästen är normalbred/ smal med tajt passform, och borde passa personer med högt fotvalv.

Beskrivning
Smidig och följsam speedhikingsko med Gore-tex-ovandel och återvunna material i snörning, meshfoder, innersula samt Vibram Ecodura-yttersula. Väldämpad mellansula i Floatpro med skyddsplatta. En förstärkt kant runtom hela skon ger extra stöd. Mjukt vadderad plös och hälparti, samt kraftigt skydd vid tåspetsen. Modellen finns i olika utföranden. Den halvhöga mid-versionen med Goretex ligger på 1 900 kronor. Herrmodellen är liten i storleken, man får gå upp en storlek.

Kommentar
Påminner om en lite kraftigare och mer ombonad trailrunningsko. Mycket skön och tajt passform med riktigt bra stöd. Den upplevdes som stabil, trygg och följsam – även i lite mer teknisk terräng. Vibramsulan med medelgrovt mönster ger fint fäste och modellen har skönt rull. En mycket mångsidig sko med atletisk karaktär, som även är helt okej att springa med. För längre turer kan dock tåboxen blir för tajt.

Test: Lätta skor för vandring och löpning

INOV-8 ROCLITE 400 G
Vikt: 387 gram (storlek 42)
Läst: Rak, normalbred
Pris: 2 500 kronor
Köpinfo: inov-8.com

Användning
Lämplig för den som vill ha en verkligt lätt vandringskänga för lite högre tempo. På bergsstig och topptur underlättar den låga vikten mycket. Med sin mjuka dämpning och rejäla fotskydd passar den extra bra på hårt och stenigt underlag. Fungerar även som vattentålig fritidssko där det höga skaftet ger extra stabilitet. Men även om dämpningen tillåter upplevdes inte modellen som särskilt löpvillig.

Beskrivning
Mycket lätt, flexibel och väldämpad vandringskänga med Gore-tex-membran, grovmönstrad yttersula i grafén samt ovandel i Schoeller ceramic-coating för förhöjd slitstyrka. Rymligt tåparti med ordentligt skydd fram. Sulans mönsterdjup är 6 millimeter. Drop 8 millimeter. Lästen är normalbred. Dammodellen har grått skaft. Gå upp något i storlek jämfört med vad du använder normalt.

Kommentar
Väldigt bra grepp och hög komfort. Den har bra skydd för foten och erbjuder fin isolering när det är lite kyligare. Modellen har skön passform, mjuk dämpning och väldigt bra vikt. Den är inte särskilt styv, men passformen kunde varit lite tajtare och slutit om bättre över framfoten. Denna brist medför begränsad stabilitet, särskilt utför. Yttersulan har även en tendens att samla på sig skräp och jord. 

Test: Lätta skor för vandring och löpning

HAGLÖFS LIM LOW PROOF ECO
Vikt: 334 gram
Läst: Rak, normalbred/bred
Pris: 1 500 kronor
Köpinfo: haglofs.com

Användning
Med sin låga profil och distinkta markkontakt borde skon komma till sin rätt vid lättviktsvandring i teknisk terräng, som högalpina bergsstigar. Den återhållna dämpningen gör skon mer lämplig för kortare dagsturer, snarare än långa flerdagarsturer. Det är ingen sko för löpning. Med sin raka, rymliga läst passar denna modell något bredare fottyper.

Beskrivning
Lätt, vattentät och stabil vandringssko med miljövänligt Proof Eco-membran och återvunnet foder. Förstärkt ovandel med rivtålig polyestermesh. Mycket stabil häldel och kraftigt skydd vid tåparti. Mellansulan i formpressad EVA har låg profil och ger distinkt markkontakt. Vadderingen i skaft och plös är återhållen och relativt icke-absorberande. Finns i olika färgutföranden samt med halvhögt skaft (1 600 kronor).

Kommentar
Rymlig och robust, med något hårdare dämpning och mindre följsamhet än övriga vandringsskor i testet. Avskalad och ganska vridstyv sko som påminner om en traditionell, stabil vandringssko. Den styva ovandelen ger foten bra stöd, vilket uppskattades i tuffare terräng. Modellen upplevdes som lätt på foten, med fin markkontakt, och är hyfsat välventilerad. Den klarar regn bra men fästet på våt sten kunde varit bättre.

Test: Lätta skor för vandring och löpning

ICEBUG HAZE
Vikt: 353 gram (storlek 43)
Läst: Rak, bred
Pris: 1 900 kronor
Köpinfo: icebug.com

Användning
Borde tilltala de som söker en lätt, smidig och vattentålig vandringssko med säkert fäste. Den sportiga profilen med mjukt flex och mjuk dämpning gör att Haze passar utmärkt för speedhiking. Den fungerar okej för löpning korta sträckor i teknisk terräng, men har begränsad löpkänsla. Elegant design gör skon mångsidig och användbar som vardagssko. Den ganska breda lästen passar för normalbreda till breda fötter.

Beskrivning
Lätt och väldämpad vandringssko med Gore-tex-membran, Boa-snabbsnörning och greppsäker yttersula i RB9X-gummi (varav 15 procent återvunnet). Sulmönstret är medelgrovt (4 millimeter) med glest sittande dubbar. Skyddande kant runt hela skon och rejält skydd vid tåspetsen. Bluesign-certifierat innerfoder och ovandel i 100 procent återvunnen Pet med miljöbesparande Solution dye-tillverkningsprocess. Välvadderad plös och skaft. Lästen är bred med rymlig tåbox. 7 millimeter drop.

Kommentar
Skon upplevdes som ombonad med hög komfort och bra tåutrymme. Boa-snörningen gör det smidigt att ta på och av skon, även med handskar på. Även dämpningen fick gott betyg. Yttersulans grepp är riktigt bra och ger säkert fäste även på våt sten, men möjligen är sulan något ”klapprig” på hårda underlag. Ice Haze är stabil och smidig, och klarar även riktigt teknisk terräng. Stort plus för hög nivå av miljötänk. Skon kan emellertid bli något varm och tät vid högintensiv aktivitet.

Test: Lätta skor för vandring och löpning

CRAFT FUSEKNIT HYDRO MID
Vikt: 370 gram (storlek 43)
Läst: Svängd, normalbred
Pris: 1 700 kronor
Köpinfo: craftsportwear.com

Användning
Passar för promenad och vandring på enklare underlag. Då ovandelen är ganska mjuk hålls inte foten på plats tillräckligt för mer avancerad hiking på skrå. Kan även användas för löpning och speedhiking på mindre teknisk stig – med fördel vintertid då modellen har bra isolerande förmåga, men man bör vara medveten om sulans begränsade fäste på hala underlag. En mångsidig sko som även fungerar som vardagssko.

Beskrivning
Väldämpad, halvhög terrängsko med Fuseknit – en sömlös, stickad ovandel – samt invändigt membran som skyddar mot väta. Yttersulan är medelgrov med 4 millimeter djupt sulmönster. Ovandelen har snabbsnörning över vristen med dragsko. Runt hela skon löper en skyddskant med rejält skydd för tåspetsen. Tilltagen mellansula med stötdämpande CMEVA-skum för mjuk hälisättning. Drop 9,5 millimeter. Finns i olika färgutföranden.

Kommentar
Väldigt mjuk och skön på foten. Skon isolerar dessutom bra när det är lite kyligare. Fin passform även helt osnörade, men när man försökte tajta till snörningen för bättre kontroll upplevdes de som något obekväma. Den ljusa tygovandelen är dessutom ganska smutskänslig, vilket gjorde att man drog sig för att ge sig ut i terrängen. Den mjuka ovandelen ger inte tillräcklig stabilitet på ojämnt underlag och yttersulans gummi gav inte önskvärt fäste på våt sten. Du kan möjligen behöva gå upp en halv storlek eftersom foten glider fram en aning i skon.