Här är de saknade topparna!

Nedan hittar du turbeskrivningarna till de saknade topparna: Sylarna och Åreskutan.

För att läsa hela artikeln följ länken: 

Läs hela artikeln i pdf!

Här är de saknade topparna!
Foto: fjellfotografen.se

 

TEMPLET, JÄMTLAND

Sylarna. Ett fjällmassiv som tronar som en juvel i de jämtländska fjällen. Inte minst den som vandrat Jämtlandstriangeln har förstås vilat ögonen på de karga topparna som sträcker sig mot skyn. Men faktum är att massivets högsta topp, Storsylen (1 762 m ö h) ligger på norska sidan av gränsen. Vi bespetsar oss därför på Templet, även kalllad Storsola, som med sina 1 728 meter över havet är Jämtlands högsta topp. Och banne mig om den inte är mäktig den också, med sin branta bergskam.

A. Sylarna runt

83 kilometer
En fin tur på cirka fem dagar där du får höga toppar, glaciärer, öppna fjällhedar och norsk fäbodkultur. Detta förutsätter förstås att det är tillåtet att promenera över gränsen. Utgå från Storulvån via Blåhammaren till Storeirikvollen, vidare till Nedalshytta på den norska sidan. Du går mellan stora Essandsjön och Nesjön i väster och Sylmassivet i öster. Från Nedalshytta fortsätter du till Sylarna fjällstation. På vägen dit går du genom det vackra Ekorrpasset nedanför Templet. Från Sylarna går turen tillbaka till Storulvån.

B. En alternativ triangel

Cirka 50 kilometer
Byt ut Blåhammaren från den vanliga Jämtlandstriangeln och släng in Gåsen-stugorna istället. En mindre belastad del av fjällvärlden, där du får ett annat perspektiv på Sylarna när du närmar dig – om du går medsols (Storulvån–Gåsenstugorna–Sylar-na–Storulvån). Spana upp mot Templet och ta en funderare på om både du och vädret är i form för en bestigning.

C. Jämtlands tak

13 kilometer t/r
Från fjällstationen vid Sylarna är det cirka 6,5 kilometer, och 750 höjdmeter, till Jämtlands högsta topp Templet. Har du slagit basläger vid Sylarna i några dagar kanske du kan vänta in en vettig dag för en toppbestigning. Börja gå mot Nedalshytta, och vik sedan av rakt upp mot toppen. Här väntar en vandring på en brant bergskam som ofta är väderutsatt och kan vara isig. Var (som alltid) beredd på att dimman kan dra in och förändra upplevelsen. Vi håller tum- marna för att du får njuta av utsikten!

Mer info: svenskaturistforeningen.se/ boende/stf-sylarna-fjallstation.

Här är de saknade topparna!
Foto: fjellfotografen.se

ÅRESKUTAN, JÄMTLAND

Nog ser Åreskutan ut lite som ett skepp där den sticker upp, med skrovet i granskogen, när du närmar dig på E14. Men ordet skuta har länge även använts för berg med speciella formationer, båtliknande eller inte. Det är inte utan att det går ett litet sus genom magen när just den här skutan uppenbarar sig i fjärran, med löften om både friluftsliv och folkliv.

A. Våffla på toppen

7–8 kilometer enkel väg
En tur upp till toppen av Åreskutan kan göras på många sätt. Ta lift upp till 1 274 meters höjd (kolla status på kabinbanan och gondolen, inget är att räkna med i dessa tider) och gå sedan sista biten upp till toppen – 1 420 meter över havet. Där blir det våffla i toppstugan och 360 graders vy över de kringliggande fjällen, skogarna och sjöarna – innan du vandrar ner till byn igen. Självklart kan du gå åt båda hållen (håll undan från cykelstigarna bara) och har du riktigt bråttom kan du utmana dig i Vertical K, som är en extremt brant väg – 1 000 vertikala meter, från torg till topp.

B. Vyn från Renfjället

Cirka 11 kilometer t/r
På andra sidan Åresjön ligger Renfjället. För att ta dig upp dit åker du först till Edsåsdalen, ett par mil från Åre, och vandrar upp på fjället. En klassiker är att ta en tur upp till restaurangen Vita Renen för en god fika eller en hel måltid, och sedan fortsätta upp på toppen av Renfjället för större vyer. Härifrån får du fin utsikt mot byn och skutan, på behörigt avstånd från folklivet i Åre.

C. Vyn från Välliste

10 kilometer t/r
Säg Trillevallen och en bild av Stig Helmer Olsson dyker upp på mången näthinna. Det var ju här han tog sina första trevande skidturer enligt klassikern Snowroller. Men här finns också Välliste – en liten topp som är lätt att ta sig upp på, men ger en alldeles fantastisk vy mot Åreskutan och grannfjällen. Går du upp från Trillevallen är det 5 kilometer till toppen, börjar du i Edsåsdalen är det 7 kilometer.

Mer info: aresweden.com; edsasdalen.se; trillevallen.com.