Så hittar du rätt vandringskängor

Kängorna är det viktigaste i din utrustning, fel val kan rentav tvinga dig att avbryta turen. De ska dämpa stötarna, hindra fukt från att tränga in – och samtidigt hålla foten behagligt tempererad. Mellanhöga kängor funkar bäst på de flesta turer.

Bär du ofta tyngre packning och rör dig i stenig terräng? Då bör du välja en stadig modell med en sula som dämpar stötarna. I för dåligt uppbyggda kängor får fötter och knän slita ont. Mjukare och mindre uppbyggda skor funkar bäst med lättare packning och lite mjukare underlag. Fördelen är att de ger bra markkänsla.

HÅLL KOLL PÅ HÄLEN
Passformen är också viktig, förstås. En känga som sitter bra och ger foten stöd gör vandringen bekväm. Hälen ska hållas på plats så att inte skorna glappar och ger skavsår. Skönt också med svikt i steget och en avfasad sula som ger rull framåt. En tydlig trend är bruket att blanda syntetmaterial och skinn i en och samma känga. Det ger lättare och luftigare skor som torkar snabbare, men samtidigt ökar alla sömmar risken för slitage. Modeller som enbart är i skinn håller längre – om du ser till att sköta om dem mellan turerna. Stöttåligt gummi vid tå och häl är bra, gärna en uppdragen skyddskant runt om. En förstärkt plös skyddar mot stenar och kvistar, och är den fastsydd högt upp på skon hindras vatten från att sippra in. 

VÄLJ EN BRA SULA
En bra yttersula har mellangrovt eller blandat mönster – och ett fast grepp. Om skons konstruktion tillåter det kan yttersulan bytas av en kunnig skomakare, så förlänger du kängans livslängd. Innersulan är också viktig, den ska inte vara för tunn eller obekväm – byt i så fall ut den. Flera innersulor är antibakteriellt behandlade för att minska svettlukt.

Så, vilken känga ska du välja? Utgå alltid från dina fötter och önskemål innan du slår till i butiken. 

Test: Lätta skor för vandring och löpning