Så hittar du rätt sovsäck

Att efter en lång dag på tur få krypa ner i en fluffig sovsäck, det är ingenting annat än himmelskt. Din trötta kropp får chansen att ladda ny energi, inbäddad i mjuk och värmande isolering. Kanske får sovsäcken följa med ut ur tältet på morgonen, som förstärkningsplagg vid frukostkaffet.

Vid vandringar med mycket packning är en lättkomprimerad dunsovsäck ett bra val. Den ger mer värme i förhållande till sin vikt jämfört med motsvarande syntetsäck. Dunet formar sig efter kroppen, vilket ger mindre risk för kalla luftfickor under natten. När dunkanalernas mellanväggar inte är genomsydda minimeras risken för kalldrag. Fuktavvisande yttertyg är en fördel och det finns även dun som impregnerats med silikon, fluorkarboner eller annat som gör det mer fukttåligt. Fluffigt dun isolerar bra, eftersom det är luften som dunet binder som värmer. Dunets fyllnadsgrad (fillpower) mäts i enheten cuin (cubic inches per ounce), som anger hur stor volym ett uns dun fyller i måttet kvadrattum. Över 650 cuin anses bra, ju högre desto bättre.

Med fillpower över 800 cuin får du en mycket lätt och varm säck, som också kostar en del. Går du ofta på tältturer till fjälls, även in på hösten, så är det en god investering. En välskött kvalitetssäck i dun håller i många år.

Den som paddlar eller vandrar mycket i kustmiljöer kan satsa på en sovsäck i syntet, som står emot väta och torkar snabbt. En sådan gör sig också bra på långa tältturer i ösregn. Syntetfyllning värmer en del i vått tillstånd, vilket inte dun gör. För dunallergiker är syntet det självklara valet.

Syntetsovsäckarna har dock sina nackdelar – de är generellt tyngre och inte lika lätta att komprimera som dunmodellerna. Det spelar mindre roll vid paddling där säcken packas i kanoten. Trenden är också att sovsäckar i syntet blir allt lättare. Deras solklara uppsida är att de är billigare än motsvarande dunsovsäckar.

Så, vilken sovsäck ska du välja? Utgå som vanligt efter dina egna planer och preferenser – och provsov gärna flera typer av säckar om du har möjlighet att låna eller hyra. 

CHECKLISTA INFÖR KÖP

1. Välj rätt material
Dun isolerar bäst i förhållande till sin vikt, men dunsäckar kostar också mer än de i syntet. Syntetisolering är mindre fuktkänslig, tåligare och torkar snabbt – men är tyngre än dun. Yttertyget får gärna vara tåligt och fuktavvisande, samtidigt som det släpper ut kondens. Innerväven ska vara mjuk och bekväm.

2. Prova ut passformen
Välj sovsäck efter din kropp, vi är alla olika. De flesta av dagens sovsäckar har utpräglad mumieform som gör det lättare att vända sig i säcken. Dammodeller är smalare kring axlarna och bredare över höfterna. Även junior- och barnsäckar finns, men du kan korta en vuxensäck med en rem till personer som växer.

3. Håll dig varm
På sovsäckar anges temperaturgränser, som utgår från europeisk standardmätning. Det lägre värdet gäller normalt för damer och det högre för herrar – sedan är det förstås individuellt hur frusen man är. Välisolerad huva och fluffig halskrage stoppar värmeläckage. Sovsäcken ska också ha en tillräckligt rymlig fotbox.

4. Miljötänk och etik
Om impregnering finns är det bra om den är fluorkarbonfri. Kolla också efter märkningar som Bluesign, för miljömässigt godkänd produktion, och Fair Wear som garanterar bra arbetsförhållanden. Se till att dunet är en biprodukt från köttindustrin, kan också vara certifierat enligt Responsible Down Standard och vanligt är också EDFA-märkning (European Down And Feather Association) med spårbart dun. Välj gärna återvunnen isolering av dun eller syntet.

5. Spana in detaljerna
Invändiga fickor för mobil och värmeflaska är smart. Kort dragkedja minskar vikten, en lång tvåvägs ventilerar även vid fötterna. Isolerande klaff innanför dragkedjeöppningen stoppar kalldrag, och styv väv förhindrar att dragkedjan fastnar i tyget. Packpåsen ska inte vara för trång och helst ha komprimeringsremmar.

6. Tänk helhetslösning
Satsa på ett bekvämt liggunderlag som också stoppar kylan underifrån. Kombinera gärna med ett underlag i cellplast och ett uppblåsbart vid kallare turer.