Hanna Olvenmark: ”Att äta utomhus är det lyxigaste man kan göra”

Mat ska vara gott, billigt och klimatsmart – särskilt utemat. Det tycker dietisten Hanna Olvenmark som driver bloggen ”Portionen under tian” och skriver böcker under samma devis. Vi tog oss en pratstund med Hanna, om hennes mattänk och om den senaste kokboken där hon tar oss med ut i naturen.

Hanna Olvenmark: ”Att äta utomhus är det lyxigaste man kan göra”
Hannas senaste bok: Portionen under tian: Äta ute (Ordfront förlag).

Hanna Olvenmark är dietisten som vill slå hål på myten om att hälsosam mat bara är till för dem som har tid, ork och pengar. Hon driver den populära bloggen Portionen under tian och skriver även böcker, där hon visar på fördelarna med att leva snålt både för plånboken, miljön och kroppen. Den senaste boken heter Portionen under tian: äta ute och tre av bokens recept hittar ni i Utemagasinet nr 5, till exempel denna goda Grönkålspasta.

Vad är Portionen under tian?
– Det började som en hemsida under tiden jag studerade och själv var i behov av billig mat. När jag sedan började jobba som dietist upptäckte jag att många patienter ansåg att de inte hade råd att äta bra mat. Jag ville visa att det är möjligt att äta både billigt och gott. Det behöver inte vara bara nudlar. Miljötänket är också centralt, vi behöver alla bli mer sparsamma med de resurser vi har. Men jag vill slå ett slag för att det inte innebär att leva tråkigt.

Vad utmärker maten du skriver om?
– Den är vegetarisk, billig, god och klimatsmart. Det ska vara enkelt också, tycker jag. Det är viktigt att inte komplicera maten. Det finns viss elitism i matlagning, antingen ska det vara svårt eller ingredienser som man aldrig hört talas om. Det vill jag skippa.

Vad är utemat för dig?
– Att äta utomhus är det lyxigaste man kan göra. Med nya boken vill jag förmedla det jag känner – att det inte handlar om prestation utan att det viktigaste är att komma ut i naturen och njuta. Även om man bara kokar lite kaffe eller äter ett mellis. Att laga mat ute är i grunden ett billigt nöje som kan kräva en viss utrustning. Men när man väl har en mattermos eller stormkök så kan man ha det hela livet.  I boken finns recept, och inspirerande bilder. Det finns packlista också, och tips på lunch, middag, frukost, fika och mellis. Du behöver aldrig gå in igen!

Håller du själv på med friluftsliv?
– Precis som med maten håller jag det enkelt och komplicerar inte så mycket. Jag gör små vardagsäventyr och är en bekväm frilufsare. Jag vandrar och lagar mat för det mesta.  Jag har inte alltid stormkök med, bland räcker det med kaffetermos. Jag är ute mycket på vardagarna, så mycket jag hinner. Det är ett hållbart friluftsliv för mig. Till exempel äter jag ofta frukost utomhus, det är en bra start på dagen.

Vad lagar du helst ute?
– Just nu är jag inne i en falafelperiod. Det är smidigt att hacka allt hemma, men fixa sås ute. Jag gillar också att steka crepes med olika fyllningar ute på stormköket. Pasta är ju också enkelt och gott, till exempel auberginepasta med tomatkross och basilika. Eller barnens favorit: majscarbonara. 

 Vad är dina bästa tips om man ska laga mat ute?
– Ta med matlåda så att du kan spara resterna på ett smidigt sätt. Glöm inte nymalen peppar, det förgyller verkligen måltiden.

Portionen under tian: Grönkålspasta