Portionen under tian: Grönkålspasta

Gott, billigt och klimatsmart – det är dietisten Hanna Olvenmarks devis i köket. I sin senaste kokbok tar hon tänket med sig ut i naturen. Här är ett av hennes favoritrecept (och vårt): Grönkålspasta!

RECEPT: HANNA OLVENMARK

GRÖNKÅLSPASTA

4 portioner

Pasta för 4 portioner
Vatten och lite salt att koka pastan i
2 vitlöksklyftor
250 g grönkål
Olja att steka i
1–2 dl riven ost, gärna en smakrik sort
Salt, svartpeppar
Frö/nötgrädde
100 g valnötter eller solroskärnor
2 dl växtbaserad mjölkdryck

HEMMA
Rosta valnötter eller solroskärnor i en torr, het stekpanna tills de får lite färg. Mixa med mjölkdrycken till en slät sås. Häll i en flaska och förslut. Riv osten och förvara i en burk.

UTE
Tänd stormköket och koka pastan enligt anvisningen i det större kokkärlet. Under tiden pastan kokar, hacka vitlöken fint och strimla grönkålen (du kan spara grönkålsstjälken till att göra till exempel pesto eller wok, eller så hackar du den riktigt fint och har med den i såsen).
När pastan kokat klart, häll av vattnet med hjälp av stekpannan/locket. Ställ åt sidan med locket på så att den hålls varm. Ta det andra kokkärlet och fräs grönkål och vitlök i olja. Slå på nöt/ frögrädde och rör om. Låt småputtra i några minuter på svag värme. Häll i osten och låt den smälta. Krydda med salt och peppar och servera till pastan.

 TIPS! Läs vår intervju med dietisten och författaren Hanna Olvenmark här!

Portionen under tian: Grönkålspasta
Receptet kommer från den nya boken Portionen under tian: Äta ute, av Hanna Olvenmark, Ordfront förlag.

Hanna Olvenmark: ”Att äta ute är lyxigt”