Äventyr i stan


Äventyr i stan
Foto: Henrik Trygg

PADDLA MITT I CITY
Du har så klart hört det förut: Stockholm är byggt på 14 öar. Så varför inte upptäcka stan från vattnet? Har du själv ingen kajak finns flera uthyrare som gör det möjligt att få ett lite annat perspektiv på huvudstadens stadsdelar.

Turtipset
: Det finns flera tänkbara platser att starta på, en sådan är Pampas Marina. Du inleder med att paddla förbi kanalen vid Karlbergs slott och spana på fasader och båtar längs Kungsholms strand. Ta en tur förbi Riddarholmen, med kyrktorn och anrika byggnader och palats, innan du sakta glider förbi det pampiga stadshuset med de tre gyllene kronorna som sträcker sig mot himlen. Fortsätt på Riddarfjärden och stanna till för en lunch på någon av restaurangerna längs Norr Mälarstrand. Kolla in parkhänget i Rålambshovsparken och hur det ser ut under Västerbron, innan det är dags att paddla runt Långholmen och kanske ta ett dopp vid den populära sandstranden. När du kommer in i Pålsundet, den trånga passagen mellan Södermalm och Långholmen, ligger de vackra träbåtarna på rad. Svep förbi Reimersholme och vidare längs Södermalms vattenlinje, via Bergsunds strand och Tantolunden, in i Årstaviken. Möjligheterna till olika turer och strandhugg är nästintill oändliga, och kajakuthyrare finns på flera ställen längs den nämnda rutten.

Ta dig hit: Alla kajakuthyrare som nämns nedan ligger på gångavstånd från en tunnelbanestation. Pampas Marina ligger nära Västra skogen, Rålambshovsparken/ Rålis vid Fridhemsplan och Långholmen och Tantolunden vid Hornstull.

Mer info:
paddlaipampas.se; raliskajak.se; langholmenkajak.se; tantosok.se. 

Äventyr i stan
Foto: Fredrik Schenholm

2. CYKLA I DELSJÖN
Göteborg har flera riktigt bra områden för teknisk stigcykling. Inte långt från centrala stan ligger Delsjöområdets naturreservat, som är populärt både för vandring och stigcykling. Här finns fina stigar och riktig vildmarkskänsla. Du tar dig genom skog, över bergshällar, upp till utsikter över sjöar – och kan få dig en del flowiga utförslöpor till livs.

Turtipset
: Det här är ett stort område, så trots att det lockar många besökare finns gott om plats och en mängd bra rutter. Du kan lätt vara ute hela dagen utan att behöva köra samma stig två gånger. Det finns en markerad MTB -bana, som dock är i behov av viss upprustning. Cykling är tillåten överallt i naturreservatet, sånär som på några få ställen – läs på i förväg på hemsidorna nedan. Det går bra att följa vandringsleder som Bohusleden och Vildmarksleden, med start från Delsjön eller Skatås. Vid Skatås finns också en pump track för den som vill öva, och här finns fina möjligheter att svalka av sig med ett dopp efter turen. Vill du åka en SM-bana ska du kolla upp ”Brudarebacken DH -bana”, som byggdes om inför SM i cross country för mountain ­ bike sommaren 2020. Appen och sajten Trailforks har en bra översikt över de olika stigarna i Delsjön. Det finns flera andra bra cykelområden i Göteborg, och har du tid och energi kan du förlänga din dag genom att cykla vi ­ dare från Skatås till Lackarebäck. Cykeluthyrning finns bland annat på MTB Store, bara några minuter från ett annat mycket populärt område, Änggårdsbergen.

Ta dig hit:
Du kan cykla till Delsjön, så klart! Ta sikte på Skatås. Det går även bussar till Skatås och närheten av Delsjö ­ badet, men då blir det problematiskt att frakta cykel. Parkeringar finns bland annat vid Delsjöbadet norra och södra, och Brudarebacken nära MTB -banan.

Mer info:
goteborg.com/delsjon, gote ­ borgsstigcyklister.com/cykelomraden, mtbstore.se

Äventyr i stan

3. ROFYLLDA ROMELÅSEN
För att hitta bra vandring i Malmö med omnejd krävs en liten bussresa. Vi lämnar centrala Malmös stadspuls och beger oss norrut, till Genarp. Här, strax öster om Lund, ligger Romelåsen, som är ett fint vandringsområde.

Turtipset
: Det finns flera slingor att välja bland från Genarp, men en lämplig dagstur är att gå de 12 kilometerna ner till Veberöd, där det går att ta bussen tillbaka till Malmö på en halvtimme. Från Genarp går du till idrottsplatsens parkering och ner till Häckeberga kvarn, för att sedan korsa Höje å och börja gå på Skåneledens delled SL2. Vid Allmänningen/Häckeberga finns en av Skåneledens lägerplatser med torrtoalett och vindskydd. Du går genom landsbygd, förbi gammelekar och betesmark, för att fortsätta längs skogsvägar och stigar uppför åssluttningen. Du kommer att passera raststugan Kullatorpet, som sköts av STF. Här finns vedspis och fotogenlampa om vädret skulle vara ruggigt. När du vandrar vidare gör du det genom partier av äldre bokskog och varierande barrskogsodlingar, och efter en viss stigning kommer du upp på Romeleklint, 175 meter över havet. Här stod Carl von Linné och räknade kyrktorn på sin skånska resa 1749. Idag är det mer skog, men utsikten är ändå slående. Nu väntar nedstigningen till Veberöd, genom gammelskogen, fram till en smal väg, ända fram till busshållplatsen och färden tillbaka till stan.

Ta dig hit:
Buss Malmö–Genarp tar 45 minuter. Veberöd–Malmö tar 30 minuter.

Mer info:
romeleasen.se/sv/vandra; skaneleden.se.

3 pilgrimsleder att drömma om