UTE testar: En smart kikare

Bakgrund
Fågelskådning är ju en växande trend och allt fler tar med sig kikare i friluftslivet. Modellen dG (står för digital guide) från Swarovski Optik tar skådandet ett steg längre: med ett knapptryck sparas det du ser i kikaren som en bild i mobilen. Bilden överförs trådlöst till dG-appen eller Merlin Bird ID-appen, som hjälper dig att identifiera arten. Med appen dG Mammals kan du istället identifiera 100 däggdjur – och bilder och observationer kan delas digitalt.

Snabba fakta
Swarovski dG är utrustad med 8x förstoring och har en linsbredd på 25 millimeter. Den är kompakt och väger 550 gram. Priset är cirka 20 000 kronor via swarovskioptik.com. Då ingår tio års kikargaranti.

UTE-låtande
Den här kikaren fängslade mer än förväntat. Jag som hållit i testet är varken fågelskådare eller van kikarspanare, men nu sugen på att bli! dG har fått hänga med på familjeturer i lokala naturreservat under våren. När vi upptäckte en rovfågel blev entusiasmen stor – för visst blir det extra spännande när mobilen plingar till och en bild av fågeln syns på skärmen. Det känns också som en mycket praktisk funktion att kunna spara bilder på sina observationer. Detta måste ju framför allt locka inbitna fågelskådare, men det är en rolig funktion även för oss barnfamiljer. Barnen tycker det är kul att bläddra bland de flygande ”fynden” på skärmen. Kikaren är lätt, tålig och smidig att bära med sig. Om man lägger lite tid på att lära sig apparna som hör till är det ganska enkelt alltihop. Ibland var det dock lite svårt att få rätt fokus på fågeln (de rör sig ju!) och ett par gånger kunde inte appen identifiera. Men det kan nog handla om att det behövs viss vana för att hantera kikare i allmänhet. Ett minus är att det tar 1–1,5 sekunder från det att du trycker på knappen tills att bilden sparas. Fåglar i rörelse blir således lätt suddiga, men kan ofta identifieras ändå. Har man väl provat kikare av den här kalibern blir man lätt bortskämd, och apparna ger faktiskt friluftslivet en ny dimension. Men för att motivera priset ska nog kikaren användas av någon som är mer fågelskådare än gemene barnfamilj på skogstur.

Testad av: Emma V Larsson

UTE testar: Hammockar