UTE testar: Flowiga trailskor från Altra

Altra Olympus 4-M 

Vikt: 340 gram (storlek 41)

Läst: Normal

Pris: 2 399 kronor

Köpinfo: altrarunning.se 

Användning
Med sin väl tilltagna dämpning passar Olympus 4-M mycket bra för riktigt långa distanser, som ultra-trail, men den fungerar också på kortare turer i skog och på fjäll. Gör sig bäst på lättlöpt eller något fastare underlag – i riktigt teknisk terräng kan den upplevas som något instabil.

Beskrivning
En väldämpad och ombonad terränglöparsko med noll drop och bred tåbox. Totalt får du 33 millimeter sula i en kombination av Contour Footbed-innersula, EVA-mellansula med Inner Flex och ytterst Vibram Mega Grip. Modellen har uppdaterats på flera punkter sedan senaste versionen, bland annat har den fått en extra slitstark ovandel i mesh och bättre komfort i form av mer anatomisk plös och hälkappa.

Kommentar
Det första som slår en är att tåboxen ser väldigt bred ut och sultjockleken överträffar de flesta skor i samma genre. Väl på foten är Olympus 4-M otroligt skön – den känns som en stabil foppatoffel. I terrängen är den lätt och följsam från första steget, med skön ventilation. Är du van vid trailskor med mindre dämpning och tajtare passform tar det en stund att vänja sig, men Olympus 4-M  överraskar vad gäller komfort och löpkänsla. Kanske passar den dig som ska börja springa långt och vill ha ett par lätta, väldämpade skor som fungerar bra i både terräng och på stig. Tåboxen ger fint utrymme för breda fötter. I riktigt teknisk terräng kan skon kännas lite svajig.

+ Låg vikt. Bra komfort. Fin löpkänsla.

 Lite instabil i väldigt teknisk terräng. 

 

Testat av: Sofie Lantto