UTE testar: Sovsäck för sidosovare

Bakgrund
Oftast hittar man sovsäckar i antingen så kallad mumieform eller rektangulär form – och de är sköna för ryggsovare. Men de flesta av oss föredrar andra sovställningar, har man kunnat se i en rad studier. Den som helst sover på sidan kan få ont i höft och axlar vid övernattning i tält. Det kan också vara obekvämt att röra sig från en sida till en annan. Sidewinder SL 35 från Big Agnes är specifikt utformad för just sidosovare.

Snabba fakta
Sidewinder följer kroppen utifrån ett sidoläges-perspektiv, och en mix av dun och återvunna syntetfiber (DownTek) ska minimera kyla och ömhet vid tryckpunkter. Det finns ett specialfack för kudden och rymligt utrymme vid fötterna. Dammodellen väger 992 gram och herrmodellen 907 gram i storlek regular. Komforttemperaturen är -2 och priset cirka 3 500 kronor.

UTE-låtande
En sovsäck för sidosovare kan ju låta lite märkligt, men för mig som inbiten sådan var det här en glad nyhet. Jag undrade emellertid om skillnaden verkligen kunde vara så stor? Och ja, skulle det visa sig – det är stor skillnad! Normalt brukar jag vakna varje gång jag vänder mig i sovsäcken (ofta), jag får ont i höften och får dra som en tok i sovsäcken för att den ska hamna rätt. Men inte med Sidewinder. Det är verkligen uppenbart att den här sovsäcken är skapad för sidosovare. Den följer smidigt med kroppen när jag vänder på mig och isolerar väl på alla tryckpunkter. Det är lite som att glida ner i en fluffig mysdress, som sedan sitter kvar runt kroppen genom nattens snurrande. Kan därför tänka mig att den fungerar lika bra för den vilt rörliga sovaren, som för oss sidosovare. Bra detaljer är att kudden effektivt hålls på plats i ett specialfack och att överdelen är som en gosig, vid jackhuva. Kort och gott är jag oerhört imponerad av denna sovsäck!

Den enda nackdelen är möjligen priset – det som smakar kostar, som så ofta.

Testad av: Emma V Larsson

UTE testar: Lätta skor för vandring och löpning