3 sommaräventyr i Sälenfjällen

Sälen på sommaren? Ja visst! Även om de flesta väl förknippar området i norra Dalarna med snö och skidåkning är Sälenfjällen som gjorda för somriga familjeäventyr. Förutom tätorten Sälen by räknas Hundfjället, Högfjället, Lindvallen, Kläppen, Tandådalen, Näsfjället och Stöten till Sälenfjällen.

 

1. Utforska Trollskogen
Packa med lunchmat och gofika för en dagstur i Trollskogen i Hundfjället, drygt 20 minuter med bil från Sälen by. Turen går upp genom den gamla urskogen och som den trollskog det är kommer ni att stöta på välsnidade trollskulpturer samt djur och vackra hus. Trollskogen är ungefär två kilometer lång, och i närheten finns Trollens fäbod och Trantrollsskogen.

2. Vandra till Stensjön
På fjällkammen ovanför Lindvallen hägrar Stensjön, som går att nå för en dagstur på flera olika sätt. Delar av sjön och stranden består av små och stora stenformationer, som ger en bra plats för matpaus och äventyrlig lek. Den kortaste vägen till Stensjön inleds med liften i Gustavsbacken i Lindvallen. Från toppen går en lättvandrad fjälled på 1,5 kilometer hela vägen fram till den steniga sjön. Är ni ett gäng som orkar gå lite längre? Starta då vid Gammelgården på Högfjället och följ skyltningen mot Hemfjällsstugan/Lindvallens liftar. Stensjön passeras på vägen mot Hemfjällsstugan (värd ett fikastopp) och därifrån finns två olika vägar tillbaka till Gammelgården.

3. Paddla längs Västerdalälven
Fjäll är härligt, men missa inte den 315 kilometer långa älven. Det kanske härligaste sättet att uppleva den är i kanot, som går att hyra hos Sälen Kanotcentral i byn. En fin dagstur på 4–6 timmar kan göras mellan Sälen och Kläppen (totalt 16 kilometer), medan en bra halvdagstur är 10 kilometer mellan Högstrand och Sälen. Båda lämpar sig väl för nybörjare och familjer – därtill finns fina fiskemöjligheter längs vägen. Kanothyran ligger på 600– 700 kronor per kanot och dag, inklusive all nödvändig utrustning samt transport till/från slut- eller startplats.

Hitta hit: Smidigast med bil, särskilt om du även vill ha tillgång till sådan på plats. Som exempel är sträckan 73 mil lång från Malmö, 47 från Göteborg och 40 från Stockholm. Reser du kollektivt kan du ta tåget till Mora eller Borlänge och sedan fortsätta till Sälen med anslutande buss.

Mer info: gumo.se (boende), salenfjallen.se, visitdalarna.se, salenkanot.se, sj.se.

Midsommar vid Siljan