6 Sista minuten-tips på svemesteräventyr

1. Vandringsexpedition med barnen

Att vandra med barn är både roligt och utmanande. För att göra det till ett spännande äventyr för hela familjen ska du släppa alla tankar på prestation. Nu ska ni ha roligt! 
* Planera turen tillsammans och välj en vandring som leder fram till ett vattendrag, ett fint vindskydd eller kanske en badplats. Då har ni ett tydligt mål som blir en bra morot för korta ben. 
* Låt alla familjemedlemmar plocka ihop en egen påse med jägarsnus: frön, nötter, torkad frukt eller annat som blir bra energi på äventyret.
* Packa gott om fika/lunch/mellis!
* Gör en lista med barnen på sådant ni ska hålla utkik efter på turen; en fantastiskt klätterträd, en nyckelpiga, en groda eller kanske en gul blomma. Sedan använder ni denna lista under vandringen för att locka alla framåt. 
* Ta med håv, lupp och kikare på vandringen för att spana på djuren som finns där just ni är. Hur många olika sorter kan ni hitta?

OBS: Låt vandringen vara kort. En fyraåring kan orka gå tre kilometer en dag och en annan 200 meter. Var därför lyhörd och beredd att ändra planen om lusten inte finns där. 

 

2. Sov ute

Att sova utomhus kan bli ett lika stort äventyr för vuxna som för barn. Detta är ett enkelt äventyr, särskilt vid en varm sommar. Egentligen krävs det inte så mycket mer än ett liggunderlag, sovsäck, eventuellt myggnät och god utflyktsmat. Det finns sovsäckar med inbyggt myggnät, men även nät som du hänger upp över din sovplats. Hammock med myggnät är också en populär variant. Se vårt hammock-test här!

Du kan naturligtvis också leta upp vilka vindskydd som finns i din närhet. Det kan vara en mysig mjukstart. Välj ett och ta er sedan dit med ryggsäckarna fyllda med goda grejer. Kall glass i en mattermos är en höjdare. Förhöj myset med ljusslinga och valfri dryck; varm choklad till småttingar? Champagne om ni är vuxna?

 

3. Gör en rakexpedition
I Utemagasinet 7 (i butik nu) har vi ett reportage om fenomenet ”rakexpedition”. Det är precis vad det låter som – du går rätt ut i det gröna i en rak linje. Starta på en höjd, se ut en punkt långt borta och gå sedan mot den. Eller se ut ett mål på kartan och ta ut riktningen mot det. En kompass gör det mycket enklare. Allt du kommer till ska du gå rakt över. Som träd, sjöar eller våtmark. Man får inte ta ett enda steg åt sidan för att runda en pöl eller hitta ett bättre grepp i berget. Den enda begränsningen är havet. Om du kommer dit är leken slut. Det är en rolig lek som garanterar att du blir lite skitig och trött! Läs mer om Karin Fingals och Fredrik Schenholms rakexpedition i numret som finns i butik nu.

4. Gå på bajsjakt

Utrusta hela familjen med små spadar, lupp och burkar. Här ska plockas bajs! När ni hittar djurbajs i skogen ska ni lägga ned det i burken (fungerar särkilt bra med harpluttar och älgbajs exempelvis) och sedan ta med er hem. Väl hemma ska ni försöka identifiera bajset och sedan plantera i jordfyllda krukor. Troligtvis växer det upp något i krukan efter några veckor. Låt plantan växa och se om ni kan lista ut vad djuret ätit. Detta är en hit för barn i de flesta åldrar. 

 

5. Utmaningar med friluftsköket
På semestern kan du ta tillfället i akt att öva upp dina skills vid friluftsköket. Bjud in familj eller vänner på en trerätters och minns – det mesta du lagar hemma kan du också laga i skogen. Stek på den nyplockade svampen, baka något gott med bären du hittar. Sätt ihop en meny hemma och förbered så mycket som du vill. Kanske hackar du grönsakerna hemma eller gör sådant direkt i skogen? Våga utmana dig! Se våra bästa uterecept här. 

6. Gör en topptur

Att hitta de utsiktspunkter som finns i ens närhet är ett roligt sätt att upptäcka nytt. Gör alltså lite efterforskningar för att hitta utsiktspunkter där just du bor. Ofta finns det fin vandring upp och härlig utsikt att njuta av. På toppen kan ni laga en god måltid och äta lunch med utsikt. Ta gärna tillfället i akt att öva på att navigera med kompass. 

 

UTE testar: Hammockar