UTE testar: Luftigt tunneltält

Bakgrund
Nya Hilleberg Helags bygger på modellen Kaitum – ett fjälltält för fyra säsonger vars ventilationsöppningar och innerdörrar kan stängas till i kallt väder. Där skiljer sig Helags genom att vara bra mycket lättare. Det tillhör yellow label-serien med välventilerade tält anpassade för mindre utsatt terräng under de snöfria månaderna.

Snabba fakta
För 11 500 kronor får du ett tresäsongerstält för tre personer, med en vikt på 2,6 kilo. Ytter- och innertält är kopplade och 16 Y-profilsmarkpinnar ingår. Det är sitthöjd i hela tältet och ligglängden är generös. Ytterväven är i lätta silikonbelagda nylonväven Kerlon (5 meter vattenpelare) och golvväven PU-belagd nylonväv (12 meters vattenpelare). Yttertältet kan användas separat, innertältet likaså – men det kräver en extra stånghållare för 330 kronor. Extra skyddsgolv och innertält helt i myggnät kan också köpas till. Helags finns även för två personer, då är priset 10 900 kronor och vikten 2,4 kilo.

UTE-låtande
Helags är härligt rymligt och välventilerat, med möjlighet att fästa upp hela absidernas vävar eller bara själva dörren. Föredömligt snabbrest – tre bågar träs genom utanpåliggande bågkanaler med eftersträckning i ena änden, och med fyra markpinnar är tältet rest. Mittenbågen är längre än de två bågarna vid kortändarna, vilket ger extra höjd och vidd i mitten av tältet, där även golvet buktar ut något. Sex stormlinor säkrar formen, som kan behöva justeras i regn då duken hänger något. Bra ventilation under ytterduken och genom nätdörrarna i innertältet. Ett perfekt tält för resor och äventyr under barmarkssäsongen men risk för kalldrag i utsatta fjäll och högalpina miljöer.

Testat av: Erika Enequist