Fjällvandra med hund

Vandring och hundar är två heta trender – och bäst i kombination, tycker hundfysioterapeuten Maja Bohlin i Åre. Här bjuder hon på tio tips till dig som vill ta med hunden till fjällen.

TEXT: MARIE KJELLNÄS, FOTO: ANETTE ANDERSSON

Fjällvandra med hund
Maja Bohlins Australian Shepherd Siri har hunnit bli 13 år, och är fortfarande lika glad i fjällturer. Foto: Anette Andersson

1. SKAFFA FJÄLLKUNSKAP
För en lyckad fjälltur med hund behövs förstås grundläggande kunskap om fjällväder, navigering och turplanering. Men viktigast ändå, tycker jag, är att man känner en respekt för naturen och det vilda. Ta med skräpet hem, skada inte träd, gräv ner bajs och så vidare. Vana fjällvandrare ser naturen som sitt vardagsrum, och då är det självklart att man inte knäcker en gren här eller slänger ett godispapper där. Känner man sig mer som en besökare i naturen, som många nybörjare, kanske man är mindre noga. Mycket skulle bli bättre om vi alla byggde upp en närmare relation med naturen. När man vandrar med hund är det också viktigt att visa extra respekt för andra som rör sig i området – de kanske inte vill ha en hund i knät. Stig åt sidan om ni får möte, till exempel.

2. TRÄNA HEMMA
Alla hundraser kan vandra, men du som ägare behöver ge just din hund rätt förutsättningar. Jag brukar prata om fyra punkter som är viktigt att träna på till vardags: kondition, koordination, styrka och återhämtning. Hellre lite och ofta än att köra ett enda jättepass i veckan. Kondition, det är ju hjärta och lungor. Ta löpturer, cykla, låt hunden simma. Har du som mål att gå en flerdagarstur krävs mycket konditionsträning, och att hunden får vänja sig vid allt längre pass. Styrka handlar om att öka kapaciteten i musklerna. Det hunden gör ofta blir den stark på, så vill du att den ska orka gå kuperat i skog och mark behöver du gå i sådana miljöer regelbundet. Utmana musklerna genom att gå uppför, nerför, baklänges, sidledes … Om din hund är van vid att gå kuperat har den bra koordination. Det handlar om stegisättningen, att hunden kan hantera olika underlag med bra balans. Öva genom att gå i diken, över kalhyggen, på fjället. 

3. ÖVA PÅ ATT VILA
Återhämtningen får en egen punkt, den är extra viktig när du och hunden går på tur. Hunden behöver lära sig att utnyttja de tillfällen till vila som dyker upp under vandringen, på fika- och lunchraster. Om hunden förknippar vila med att ligga hemma på mattan i vardagsrummet kan det hända att den inte kommer till ro på fjället, kanske springer runt eller sitter och gnäller istället för att återhämta sig. Man ser ibland på olika forum hundägare som frågar hur man ska aktivera hunden när man fikar, men det ska du inte göra – du ska lära den att vila. Gå på fik och låt den ha tråkigt när du dricker kaffe, eller gör det på en stubbe i skogen. 

4. VÄLJ TUR MED OMSORG
Reka turen i förväg när du ska gå med hund, så att du har koll på vad som väntar. Att bara gå på tips är inte att rekommendera. Stenigt underlag sliter på mjuka tassar, och är stenarna dessuton vassa kan hunden skada sig. Har din hund aldrig gått över en hängbro kan det bli problem om det plötsligt dyker upp en sådan. Vissa hundar gillar inte att möta andra hundar – eller människor. Då kanske det är bra att välja bort Jämtlandstriangeln och andra vältrafikerade rutter. När du har med dig hund är det också viktigt att du kollar upp vilka regler som gäller i området, om det till exempel finns renbetesland att ta hänsyn till. Sådan information finns på hemsidor för leder och fjällområden.

5. PACKA FÖR HUNDEN
Ta gärna med både sele och halsband, så du kan variera belastningen. Jag tycker att expanderbara koppel är bra, de ger mjuk belastning och hunden får större utrymme att gå omkring och lukta. Lite beroende på vilken hund du har kan ett täcke för natten behövas, kanske en liten handduk för tassarna innan det är dags att gå in i tältet eller stugan. Ta alltid med någonting hunden kan ligga på, oavsett boendeform. Skål för mat och vatten behövs också – det finns förstås speciella turskålar för hundar, men du kan lika gärna ta en vanlig kåsa eller gammal glasslåda. 

6. PLANERA MAT OCH VATTEN
Generellt kan man tänka att hundens energiintag behöver ökas med 150 till 200 procent när ni är ute på fjälltur. Men ge inte större portioner, det kan inte magen processa. Då är det bättre att ge snacks mellan huvudmålen. Det finns massor av olika snacks för hund, se till att introducera den sort du tänkt ta med flera månader i förväg så hundens mage vänjer sig. Allra säkrast är att ge hundens vanliga mat även som snacks, eller annat som den är van vid. Vatten är det viktigaste näringsämnet för hundar, ännu viktigare under långa dagar på tur. Här kan vissa hundar ha svårt att dricka ur till exempel en bäck, om den bara är van vid sin skål. Den kan också ha svårt att dricka om det till exempel är varmt. Tips är att smaksätta vattnet med lite hundgodis eller vätskeersättningspulver för hundar. 

7. ANPASSA ETAPPERNA
Hundar orkar generellt mer än människor, men det är bra att komma ihåg att du har samma individ med dig ut på fjället som du har hemma i vardagen. Och även om ni brukar gå en mil hemma så är en fjällmil något helt annat – det kan ta hela dagen i kuperad terräng. Se till att göra en flexibel turplanering för dig och hunden, där det till exempel är möjligt att lägga in längre vila mitt på dagen eller ta en extra natt på halva vägen. Tänk ungefär som med barn, att det är viktigt att stämma av under turen och inte pressa på. 

8. ÖVERNATTA I STUGA
De flesta fjällboenden har speciella hundstugor, där flera hundägare bor med sina hundar. På vissa håll finns istället hundburar, där ägaren sätter in sin hund för att sedan själv sova i vanligt rum. Här gäller det att hunden är van vid en miljö med andra hundar och människor – om inte så är det bättre att tälta. Kolla också upp i förväg vilka regler som gäller för hundar i de stugor där ni har tänkt övernatta. På vissa ställen vill de till exempel inte att hundar ska gå in genom huvudentrén – sådant är bra att veta i förväg. Man bokar hundrum i förväg och har då normalt förtur, men i och med pandemin har det inte gått att garantera plats överallt. 

9. TÄLTA MED HUND
En vanesak, men många hundar älskar att tälta. Det som är nytt och kan kännas ovant för hunden är att alla ljud hörs mycket tydligt under natten – vinden, fåglarna, regnet. Har hunden aldrig tältat är det bra om man har möjlighet att sätta upp tältet hemmavid, låta hunden vara där och kanske tugga på ett ben i lugn och ro. Sedan testa att övernatta. Jag har mina hundar inne i tältet, de går in sist och lägger sig i sin bädd vid fotändan av min sovsäck. Man kan också ha sin hund i absiden, då är det bra att preppa med myggmedel och kanske ett täcke om hunden vill ha det. Detsamma gäller om hunden ska sova utanför tältet, det passar ofta hundar som bor i hundgård. Ta då med ett jordankare om det inte finns träd att binda kopplet i – och se till att kopplet inte går att tugga av.

10. TA MED FÖRSTA HJÄLPEN
Hundens mage och tassar är känsliga delar under en fjälltur. Tassarna slits som sagt på steniga underlag, hur snabbt och mycket beror på hur van hunden är vid den typen av terräng. Men tassar är mjuka, oavsett träningsnivå, så jag rekommenderar att man har med sockar och/eller skor till hunden i fjällen. Att hundens mage rasar, för att den kanske ätit en lämmel eller något annat olämpligt, är också ett vanligt problem – och den kan förstås råka ut för stukningar eller sårskador. Ha alltid med ett förstahjälpen-­kit anpassat för hundar. Sådana finns att köpa färdiga, men du kan också själv plocka ihop det viktigaste på apoteket: koksaltlösning, bakteriedödande lösning, bakteriehämmande kompresser, bomull på rulle, rena plasthandskar, självhäftande linda (wetflex), kirurgtejp, manukasalva (bakteriehämmande och läkande), sax och pincett, rena hundsockar och en termometer. Stäm också av med din veterinär om din hund tar några läkemedel – och ta med dig numret till närmaste veterinär. 

Fjällvandra med hund

Maja Bohlin arbetar som hundfysioterapeut i egna företaget Åre Outdoor Dogs. Maja behandlar och tränar hundar i Åre samt håller onlinekurser på teman som fjällvandring och löpträning med hund. Mer info: outdoordogs.se Foto: Anette Andersson