En bra skaljacka kan utgöra den där tunna skiljeväggen mellan en härlig dagsetapp på fjället och outhärdliga timmar av huttrande ånger. Vissa lycksaliga turer kan jackan bli liggande oanvänd i packningen, medan den andra gånger sitter på mest hela tiden och utsätts för ihållande regn och starka vindar.
VADDÅ FLUORKARBONER?
Fluorkarboner används i skaljackors impregneringar eftersom de stöter bort vatten och smuts. De används också som beståndsdel i membranet som gör väven vattentät samtidigt som den andas. Eftersom fluorkarboner är giftiga och bryts ner extremt långsamt i naturen, fasas de nu ut i textilier och andra produkter. Vi konsumenter kan leta efter plagg utan fluorkarboner – som i friluftsbranschen kallas PFC, PFAS, PFOA eller PFOS. Fråga helst butiken och be dem kolla att ditt plagg är fritt från alla typer av farliga fluorkarboner.
CHECKLISTA INFÖR KÖP
1. KOLLA MÄRKNING
Håll utkik efter miljövänliga material och Fairtrade-märkning. Välj gärna impregnering (DWR) utan fluorkarboner (PFC).
2. PROVA I LAGER
En tajtare skaljacka rymmer kanske inte ett värmeplagg, och blir därmed mindre allsidig än en rymligare. Prova gärna med en tunn dunjacka under.
3. VATTNET SKA PÄRLA
För att diffusionsvävar (vattentäta vävar som andas) ska fungera krävs impregnering som får vattendropparna att pärla sig på ytan. Om vatten sugs upp av tyget omöjliggörs andningen. Detsamma gäller när tunna tyger lägger sig mot huden.
4. NY IMPREGNERING
Pärlar inte vattnet av sig på plaggets yta? Ibland räcker det med en tvätt och torktumling för att återaktivera impregneringen, men till slut behövs en återimpregnering. Välj miljövänlig variant.
5. SIMULERA RÖRELSE
Vid klättring, paddling och cykling är det bra med långa ärmar och förlängd rygg, så att jackan hänger med i rörelsemönstret. Stretch ger mer rörelsefrihet och mindre belastning på sömmar i yviga rörelser.
6. KOLLA HUVAN NOGA
En riktigt bra huva är lätt att justera, har en droppskärm och följer huvudets rörelser när du tittar åt sidorna. En skaljacka för friluftsliv måste ha en bra huva. Många huvor i testet rymmer hjälm.
7. ÖPPET FÖR LUFT
Ventilationsöppningar, ofta under armarna eller i sidorna, ger garanterad luftighet. En dragkedja som kan öppnas nerifrån ger ytterligare möjlighet till ventilation, liksom vida ärm- och jackslut.
8. SYNA SÖMMARNA
Sömmar och fickor ska inte hamna under ryggsäcksremmar eller klätter-/dragsele, för att undvika skav och nötning.