Ny svensk långvandring: Lapplandsleden

#UTEIDAG
En lagom halvdagsutflykt med anknytning till Lapplandsleden kan vara en vandring till Atoklimpen, samernas heliga fjäll. Den rödbruna klippan sticker upp över omgivningarna nära norska gränsen, väster om Tärnaby. Den är väl synlig från långt håll, även om toppröset endast mäter drygt tusen meter över havet. Det är sju kilometer från parkeringen upp till toppen, tur och retur. En lätt vandring på markerade stigar med informationstavlor som väl förmedlar samekulturen i området. Guidade turer finns i kulturreservatet under sommaren.

#UTEHELGEN
Hemavan är norra entrén till Lapplandsleden. Här går leden över Umeälven och upp på Jofjället, genom ett myller av sjöar och små tjärnar. Den passerar flera små toppar kring 900 meter över havet, där utsikten från höjderna bjuder på vyer över Sytertopparna i öster och Okstindarna på norska sidan. Det är lätt att välja övernattning i tält för en dag eller två – antingen på kalfjället eller i fjällbjörkskogen. För dig som gillar att fiska går det alldeles utmärkt direkt från leden – i alla vattendrag om du har fiskekort. Öring och röding står på menyn. Stigar finns runt sjöarna för den som vill göra avstickare. Och varför inte ta med en packraft ..?

#UTEDRÖMMEN
Gott om tid och kraft? Vandra hela leden, från Hemavan i norr till Borgafjäll i söder. För att maxa upplevelsen kan du till exempel stanna till vid den väglösa gården Vardofjäll vid Vojmåns strand – här bor Ingrid Persson och Ronny Svarta i en fjällägenhet med anor. Paret har hästar, renar och får på gården och erbjuder även logi. Missa inte heller kamvandringen på Arefjället norr om Skalmodal. Leden går på tusen meters höjd innan den ringlar sig ner mot Vapstälven och Sagavägen. En avstickare in till Klimpfjäll och Norgefarargården rekommenderas också, där du kan mumsa på frasvåfflor i anrik miljö. Väl framme i Borgafjäll bor du allra bäst på Borgagården nere vid sjöstranden, med vy över mäktiga Borgahällan. Mer info: lansstyrelsen.se/vasterbotten/besoksmal/vandringsleder.