Ute testar: energiska trailskor


Ute testar: energiska trailskor
TrailFly Ultra G 300 Max från brittiska Inov-8 .

Snabba fakta
Trailskon är enligt Inov-8 framför allt gjord för långa distanser och till och med ultralopp. Droppet är på sex millimeter, dobbarna är fyra millimeter och vikten är cirka 600 gram per par. Det tåliga och hållbara grafenmaterialet, som alltså även placerats i mellansulan, uppges leverera en sko med 25 procent högre energiretur i steget. TrailFly Ultra G 300 Max finns i både dam- och herrmodell och kostar 2 250 kronor.

UTE-låtande
En löparsko som bjuder på hela 25 procent mer energi är ju värd att testa – men kan det verkligen stämma? Tja, den exakta procentsatsen går förstås att diskutera, men att TrailFly Ultra G 300 Max är en förbaskat gedigen sko för stiglöparen råder det inga tvivel om, enligt Utemagasinets testare.

Känslan när de neutrala skorna möter marken, gång på gång, är väldigt energisk och samtidigt trygg. Det är lätt att känna sig riktigt stark och uthållig i de här skorna, som att man är i precis den form man önskar. TrailFly Ultra är kanske inte skon du snörar på inför en tävling på fem kilometer, men på korta och snabba träningspass gör den knappast bort sig – den känns alltjämt rapp och hyggligt explosiv. Men det är på de längre passen som skon verkligen levererar som utlovat. Löparupplevelsen blir en väldigt behaglig mix av stabilitet, bra grepp på blöta underlag och energisk dämpning – samtidigt som skon aldrig upplevs som klumpig eller tung på något sätt.

Grafenmaterialet ska utöver bra energiretur även optimera hållbarheten, men hur skorna står sig i längden kan vi inte avgöra med det här testet. Vi kan dock konstatera att den håller form och fason efter en sommar av nötande på svenska stigar i olika väderlek.

Smakar det så brukar det oftast också kosta, och prislappen ligger här på 2 250 kronor. En investering som måhända inte avskräcker den mer ambitiöse traillöparen, som också är målgruppen, men för sällanlöparen kan kännas väl saftig.

Klart är att TrailFly Ultra G 300 Max är en fullfjädrad och grymt bra följeslagare för den som älskar att springa stig, i skog och på fjäll.

Testat av: Utredaktionen

UTE testar: Luftigt tunneltält