Den perfekta utebyxan

En bra friluftsbyxa ska sitta skönt på kroppen, vara smidig och lätt att röra sig i, skydda mot väder och terräng – och gärna också vara snygg. Vilken faktor som är allra viktigast skiljer sig från person till person och beroende på aktivitet.

En trend är tunnare modeller, som är smidigt stretchiga och passar sommarvandring och häng vid klätterklippan. Skydd mot vinden ger även dessa tunnare byxor, som torkar snabbt när det kommer en lätt skur. Om regnet vräker ner är det dags att ta på skalbyxor.

En kraftig friluftsbyxa kan stå emot en del väta och ger också bättre skydd mot kalla vindar. De mer rejäla modellerna är ofta förstärkta för att klara stenig och risig terräng. De kraftigare byxorna kan dock bli för varma på sommarturer – därför behövs ventiler som gör att luften kan cirkulera. 

De flesta byxfabrikanter bryr sig numera om hur deras produkter påverkar miljön. Många har miljövänlig impregnering och flera har återvunnen väv och är bluesign-märkta, vilket ska garantera att tillverkningen tar hänsyn till miljön. Väg gärna in dessa faktorer när du väljer friluftsbyxor.

9 TIPS CHECKLISTA INFÖR KÖP

1. BÄSTA VÄVEN
Allt fler friluftsbyxor är i syntet av polyester eller nylon, ofta med elastan för ökad smidighet. Det finns även modeller med blandväv av bomull och polyester som ger ett kraftigare tyg. Byxorna är impregnerade för att stå emot lite regn.

2. SKÖN RÖRLIGHET
Stretchiga paneler finns ofta över knän, baktill och i grenen. Det ger bättre rörelsefrihet och ökar också hållbarheten, eftersom det blir mindre belastning på sömmar och tyg.

3. VETTIGA VENTILER
Luften cirkulerar i byxbenen och genom tunnare väv. Med kraftigare material behövs ventiler med dragkedjor. Ibland finns nättyg i ventilerna för att stoppa mygg, vilket också stoppar luftflödet – det kan klippas bort.

4. REJÄLA FÖRSTÄRKNINGAR
I ris och stenig terräng slits byxan nertill. Även friktionen mot skorna ger slitage, därför är förstärkningar i bensluten bäst. Förstärkta knän är också bra, särskilt vid klättring. Vissa byxor har fickor för knäskydd.

5. SMIDIG MIDJA
Midjehöjden är en smak- och vanesak, men generellt kan sägas att magen blir mindre svettig om midjan är låg – perfekt när du bär ryggsäck. Utan ryggsäck kan det dock bli kyligt i kalla temperaturer, särskilt baktill. Justering med kardborre i midjan är vanligt, liksom hällor för skärp. Platt linning ger mindre skav under klättersele och höftbälte.

6. SMARTA FICKOR
I framfickorna kan händer värmas och har de dragkedja kan du lägga i bilnycklar eller annat. Finns benficka har den oftast inre fack för mobil, vilket är smart. Ibland ryms kartan i benfickan, men stora fickor ger lager på lager som gör att väven ventilerar sämre.

7. KROKA I KÄNGAN
Vid skidturer och fjällvandring är det bra att hindra snö eller ris från att ta sig in i skorna. Därför är en kängkrok perfekt – bara att haka fast i skosnöret. Ofta är krokarna dolda i benslutets linning.

8. VÄLJ MILJÖVÄNLIGT
Satsa gärna på en byxa med fluorkarbonfri impregnering, återvunnen och/eller ekologisk väv och miljömärkningar som bluesign. En byxa med mer rejäl väv och förstärkningar kan hålla längre än en tunnare.

9. RÄTT STORLEK
Testa byxans passform noga, böj och sträck och se hur den hänger med. I testet anges storlekar och benlängder, rätt längd är viktigt då allt fler modeller har smala benslut.