Vandra säkert i höstfjällen

Att höstvandra i fjällen kan vara en underbar upplevelse – myggen är borta, det är färre folk och naturen lyser i höstfärger. Men en vandring denna årstid ställer också extra krav på dig och ditt säkerhetstänk. Vädret kan ändra sig snabbt, från strålande sol till regn, storm och snöfall på kort tid.

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har de Fjällräddningen och de kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa. Det innebär att om du blir i behov av akut hjälp så kan en fjällräddning vara aktuell.
– Om möjligt gå inte ensam på fjället och lämna alltid färdmeddelande. Sedan är det viktigt att du visar hänsyn till djurlivet och den natur du befinner dig i, säger Rickard Svedjesten, ordförande i Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation.

Här är några saker att tänka på för att du ska minska risken att behöva undsättas av fjällräddningen:

1. Vädret förändrar sig snabbt i fjällvärlden så följ såväl nationella som lokala väderprognoser.

2. Medför förstärkningsplagg och ombyten så att du klarar minusgrader.

3. Ta del av råd och rekommendationer från lokala guider eller anläggningar om du är ovan den terräng du kommer att röra dig i. Då kan du få dagsaktuella råd om bästa färdväg.

4. Ta dig ner i skyddande terräng så snabbt som möjligt vid väderförsämring.

5. Säkerställ att den metod du väljer för att orientera med fungerar över tid och i alla väder, ofta är karta och kompass det mest tillförlitliga.

6. Överväg om dagsturer är att föredra framför en längre vandring med övernattningar.

 

På Fjällsäkerhetsrådets webbplats hittar du mer information och praktiska tips för en trygg vandring.

Vilse för sista gången – så gör du