UTE testar: Vattentät ryggsäck

Vatten är härligt – men inte i ryggsäcken. Vi har testat helt täta modellen 360° Orbit 18L från Silva.

Text: Redaktionen

UTE testar: Vattentät ryggsäck

Bakgrund
Ett företag som specialiserat sig på tekniska outdoor-prylar som pannlampor, kompasser och kikare månar förstås om vattensäkrad förvaring av dessa. Ryggsäcksserien 360° Orbit lanserades för ett par år sedan och är tänkt som en multilösning för vardag och äventyr i opålitliga väderförhållanden.

Snabba fakta
Ryggsäcken är av rolltop-modell i ett rejält och 100 procent vattentätt ripstop-material, tillverkat av återvunna petflaskor. Den har en veckad ryggplatta och bärremmar i syntet och mesh. Dubbla ögleband för infästning, två vattensäkrade fickor, ett fack för laptop på 13 tum. Förutom 360° Orbit 18L finns en 25-liters, samt kompatibla vattentäta packsäckar på 6, 9 och 13 liter att köpa till och fästa utanpå. Även ett packnät kan köpas till, för förvaring av exempelvis en hjälm eller svettiga kläder. Den testade modellen väger 907 gram, kostar 1 199 kronor och finns i grått och svart.
Mer info: silva.se.

UTE-låtande
Den här ryggsäcken väger en del med tanke på att den bara rymmer 18 liter. Men så är det heller ingen vanlig turryggsäck – snarare en multiväska att spänna fast på kajakskrovet eller supbrädan, att packa varma kläder i på fisketuren och ha som jobbväska när du cykelpendlar. Utemagasinet har testat allt detta (och också simmat över en sjö med 360° Orbit som klädförvaring och flytetyg).
Viktigast: Konstruktionen känns gedigen och ryggsäcken håller tätt i alla väder. Dock viktigt att rulla toppen tre varv då den annars lätt kan öppna sig. Bärsystemet är förvånansvärt välsittande med tanke på de grova och rätt osmidiga materialen. Fickan utanpå har en bra stropp i dragkedjan som gör den lätthanterad även med handskar; den är tajt men rymmer nycklar och mobil.
Vi gillar att grundkonstruktionen är enkel och att den som vill kan addera mer utrymme, med Silvas tillvalsprodukter eller andra. Öglefästena är flexibla så du kan lätt fästa lösa prylar med karbiner eller kanske dra en gummikord till ett fästnät mellan öglorna.
Ett extra plus för det rejäla handtaget överst på ryggsäcken, som gör den smidig att bära och förflytta mellan bil/ läger/kajak/cykel/buskage.

Testad av: Uteredaktionen