Kikaren har fått ett lyft på sistone, påhejat av friluftsboomen i stort och det ökande intresset för kikarvänliga grenar. Men du behöver varken vara fågelskådare, jägare eller inbitet naturproffs för att hänga en synförstärkare runt halsen – det räcker gott att vara nyfiken på en närmare naturupplevelse. För resor och lite längre turer är en mindre och lättare kikare ett bra alternativ. En klassisk binokulär kikare blir helt enkelt för tung och klumpig att bära med sig.
Vårt test (i Utemagasinet nr 10) visar bland annat att det idag finns ett flertal spännande och prisvärda kompaktmodeller med hög optisk prestanda, även för lite besvärligare ljussituationer vid exempelvis snö eller vatten. Flertalet har även bra tålighet för lite hårdare tag och fukt.
I dagsljus räcker en mindre objektivdiameter på cirka 20 till 25 millimeter. Vid skymning och i sämre ljusförhållanden behöver den emellertid vara större för att släppa in mer ljus. Eftersom många djur är mer i rörelse när det börjar bli mörkt, eller i gryningen innan solen gått upp, använder många jägare och fågelskådare lite större objektiv. En tyngre kikare ger dessutom bättre stabilitet och synkomfort.
Men man ska inte stirra sig blind på linsdiametern. När vi jämförde kikarnas ljuskänslighet i skymningsljus kunde vi konstatera att kikare med mindre objektivstorlek kan ha bättre ljuskänslighet än modeller med större linsdiameter – tack vare bättre optisk kvalitet, prismatyp och linscoating med mera. Även bildens klarhet och skärpa skilde sig åt mellan modellerna.
Innan du köper en kikare är det bra att klargöra vad du faktiskt ska ha den till. Om du vet med dig att du kommer att använda din kikare vid vatten bör den förstås ha bra vattentåliga egenskaper. En del, men inte alla, kompaktkikare är kvävefyllda för att garantera vattentäthet och undvika imma i linsen, vilket kan uppstå vid hastiga temperaturväxlingar. Detta är en väldigt viktig egenskap för friluftsbruk.
Om du vill kunna använda stativ bör kikaren ha stativfäste, vilket i regel de lite större kikarmodellerna har.
För den som ska bära med sig kikaren längre sträckor kan en monokikare vara ett smidigt alternativ. De väger förstås betydligt mindre och tar mindre plats i packningen. Monokikare är dessutom enkla att använda och har i regel kortare närgräns, vilket till exempel passar bra när man studerar spår i terrängen. På minussidan finns synkomforten, det kan upplevas som smidigare att använda båda ögonen – och den optiska precisionen blir inte riktigt densamma.
Innan du slår till i kikarbutiken bör du också se till att garanti ingår, och kolla upp vilken typ av service producenten erbjuder.
LITEN KIKARORDLISTA
Monokulär – För ett öga
Binokulär – För två ögon
Förstoring – Om förstoringsgraden är 8x skapas en bild där föremålet upplevs vara 8 gånger närmare.
Lins – Mindre kompaktkikare har i regel lite mindre objektivdiameter (20–25 mm), vilket ger ett begränsat ljusintag. När dagsljuset försvinner kan man behöva lite större linsdiameter (+40 mm).
Synfält – Bildbredd på ett visst avstånd. En kikare med 8x förstoring har i regel ett synfält på runt 120–130 meter. Högre förstoring innebär i regel mindre synfält.
Optik – Kvaliteten hos prismor och linser ger bättre klarhet, kontrast och ljusintensitet. För ett så brett synfält som möjligt finns kikare med vidvinkeloptik, exempelvis kikare av ’porroprisma design’..
Närfokus – Kortare närfokus ger bättre makrokapacitet, för att exempelvis kunna studera insekter på nära håll.
IPX-klassning – Klassificeringen mäter hur bra en enhet är skyddad från genomträngning av fasta föremål, damm och vatten.
Diopter – Utöver fokuseringsratt har de flesta kikare även en diopterratt för att kunna ställa in den individuella synskärpan för höger och vänster öga.
TÄNK PÅ ATT …
1. Titta inte direkt i solen med kikaren, det kan orsaka permanenta ögonskador.
2. Kikare är inte särskilt stöttåliga, så var försiktig när du hanterar den. Använd nackrem för att inte tappa den.
3. Utsätt inte kikaren för höga temperaturer eller hastiga temperaturskiftningar.
4. Lösa linsskydd är mindre bra när man är ute i naturen, det är lätt hänt att glömma eller tappa dem. Har din kikare sådana är det smart att fästa dem i ett litet snöre.
SKÖT OM DIN KIKARE
Vill du att kikaren ska fungera optimalt när du halar fram den på turen? Då behöver du gulla lite med den.
1. Ha alltid linsskydden på när kikaren inte används.
2. Damm på linsen? Använd dammblåsare för att rengöra den.
3. Fingeravtryck och fettfläckar kan orsaka mögel. Använd putsduk vid rengöring av linsen, eventuellt med någon droppe isopropyl på duken för att ta bort fläckar på linsen. Ta för vana att alltid ha med putsduk på turen så du inte frestas att använda något annat.
4. Rengör alltid kikaren när du lägger undan den, annars finns risk för bestående fläckar och/eller mögeltillväxt. Rengöring är extra viktigt när du har använt kikaren i dammig eller fuktig miljö, i regn eller vid kusten. Försök aldrig rengöra kikaren invändigt.
5. Låt kikaren torka i rumstemperatur.
6. Förvara kikaren i sitt fodral, i fuktfri miljö.