UTE testar: Lätta pannlampor för löpning

Kompakt mörker? Med en lätt och pålitlig pannlampa kan du springa stig, åka längd eller gå i skogen även efter klockan 16. Vi har testat fyra lampor i den populära mellanklassen, med ljusstyrkor på mellan 400 och 750 lumen.
(Test publicerat i Utemagasinet nr 1, 2021)

Av: Fredrik Ölmqvist

Pannlampor finns idag i en mängd utföranden, från superenkla för under hundringen till extrema strålkastare för åtskilliga tusenlappar. Dyrast och starkast behöver dock inte betyda bäst – allt handlar om vad du ska använda lampan till.

I det här minitestet har vi riktat in oss på en populär mellanklass, med stiglöpning som främsta fokus. Ljusstyrkan på de testade modellerna ligger på 400 till 750 lumen och de kostar mellan 1 000 och 1 400 kronor. Samtliga modeller har laddningsbart litiumbatteri.

MER ÄN BARA LUMEN
Som regel räcker 400–600 lumen gott och väl för de flesta aktiviteter, men vid snabb löpning i mer teknisk terräng ger ytterligare ljusstyrka bättre förutsättningar. Orienterare använder till exempel pannlampor som ger minst 1000 lumen. Men stirra dig inte blind på lampans lumental. Det finns många modeller på marknaden med högt lumental, som inte klarar att hålla en hög och jämn ljusstyrka över en längre tid. Dessutom behöver ljuskäglan ha viss ”fyllighet”, så att marken en bit framför dig blir ordentligt upplyst.

Prismässigt kan man konstatera att de här lamporna ligger på samma nivå, eller till och med högre, än mer ljusstarka modeller för löpning. Det som förloras i lumen hämtar dock flera av de här mellanklassmodellerna hem i form av bättre passform, längre brinntid, lägre vikt och/eller fler smarta funktioner.

En funktionell pannlampa bör, oavsett lumen, ha en bra ljusspridning. Ljuskäglor med skarpa kanter kan ge upphov till ”åksjuka” vid lite snabbare stiglöpning Ett extra plus är om ljuseffekten går att reglera. För vardagsanvändning är det ypperligt med ett uppladdningsbart batteri, och gärna en batteriindikator så att du har koll på laddningsnivån. Batterierna tappar effekt när temperaturen sjunker, det är bra att veta. Litiumjon-batterier ska emellertid klara kyla bättre än andra batterityper.

För löpning finns det ytterligare bedömningskriterier. Pannlampans totalvikt och viktbalans påverkar upplevelsen – en del modeller är antingen fram- eller baktunga. Vidare är passformen fundamental; lampan bör sitta på plats utan att glida ner eller strama åt för mycket. Samtliga lampor i detta minitest är välsittande och smidiga. Flera modeller har integrerade kablar i huvudremmen. Även med handskar har det oftast gått att ändra enkla ljuslägen utan några större svårigheter.

PETZL OCH SILVA
Vi har inte utsett någon testvinnare den här gången eftersom bara fyra modeller utvärderats. Samtliga är rimliga alternativ för dig som söker en pannlampa för stiglöpning i skapligt lätt terräng – eller en lätt och kvalitativ allroundlampa för uteliv. Petzl IKO Core har ett innovativt, mycket lätt och imponerande välsittande bärsystem – den känns knappt på huvudet. Lampdelen fram är fjäderlätt och batteridelen bakpå väldigt smidig. Därutöver har den bäst ljuskägla för stiglöpning i teknisk terräng av testets fyra lampor.

Syskonmodellen Petzl IKO (760 kronor/350 lumen/2 timmar/90 gram) är i princip identisk men saknar uppladdningsbart batteri.

I Silvas pannlampsserie Trail Runner Free har kabeln mellan lampdel och batteri integrerats i huvudremmen. Resultatet är ett lättare och smidigare bärsystem. För vårt test valde vi modellen Trail Runner Free Ultra, som har en mycket bra ljusbild tack vare två medelstarka ledlampor som ger spot-ljus och flood-ljus samtidigt. Dessutom lyser den bra i andraläget (200 lumen). I serien finns ytterligare två modeller, båda något enklare.

BIOLITE OCH LEDLENSER
Biolite Headlamp 750 är en helt ny lampa som släpptes på marknaden i december 2020. För testet har vi provat en prototyp. Med ett burst-läge i max 30 sekunder på 750 lumen har den en räckvidd på 130 meter, men arbetsläget för löpning är max 500 lumen. Lampan har en intressant dimmerfunktion som gör att du kan reglera ljusstyrkan gradvis. Du kan växla mellan spot-ljus och flood-ljus, samt kombinera dessa. Ledlenser NEO 10R är till skillnad från de övriga ingen nyhet på marknaden. I vårt test sticker den emellertid ut med sin ljusstyrka i kombination med riktigt lång brinntid: 600 lumen i 10 timmar. För att den ska sitta bra och bekvämt behöver du dock skifta batteriet till horisontell position, eller bära det i ryggsäcken (förlängningssladd ingår). Som tillbehör medföljer också ett bröstband för situationer då du vill slippa ljuskäglan från huvudet, eller få extra ljuskraft i kombination med en pannlampa. Var och en av lamporna har som sagt sina fördelar. Utgå från dina syften och behov. 

UTE testar: Lätta pannlampor för löpning

PETZL IKO CORE
Vikt 79 gram
Pris 1 019 kronor
Ljusstyrka Max 500 lumen
Batteri 1250mAh
Brinntid 6 lm/100 h, 100 lm/9 h, 500 lm/2,5 h
Vattentålighet IPX4 (vattenresistent)
Köpinfo petzl.com

+ Mycket lätt och bekväm. Bra ljusbild och ljusstyrka.

– Saknar spot-ljus. Skrymmande i fickan.

Användning
Den här lampan passar mycket bra för stiglöpning tack vare låg vikt, välsittande huvudband och bra ljusstyrka. För snabbare löpning på mer tekniskt underlag krävs eventuellt ytterligare ljusstyrka. Med laddningsbart batteri och 2,5 timmar brinntid på maxläget passar den bra som vardagslampa för löpträning. Då det även går att använda vanliga batterier lämpar den sig även för längre turer och ultralopp.

Beskrivning
Mycket lätt och välsittande pannlampa med USB-laddningsbart batteri. Ultratunn lampdel med 7 ledlampor. Innovativt airfit-huvudband. Låsbar lampa med maximal räckvidd på 100 meter och 45 meter i standardläget. Kan även användas med alkaliska batterier (maxljus 350 lumen). Använd i förvaringspåsen fungerar lampan som stationär ljuskälla, till vardags och på tur. 5 års garanti. Kompatibel med Petzl-hjälmar. Syskonmodellen Petzl IKO, 759 kronor, har alkaliska batterier och max 350 lumen.

Kommentar
Väldigt lätt och exceptionellt bra passform. Sitter tajt på med fördelad vikt på större yta och bra balans – ingen tung del, lätt både fram och bak. Enkel att använda och smidigt att justera passformen med dragsko. Luftigt och ventilerande bärsystem. Lyser upp marken bra med fyllig ljuskägla. Den tar liten plats ihopvikt och saknar textilmaterial som kan absorbera svett.

UTE testar: Lätta pannlampor för löpning

SILVA TRAIL RUNNER FREE ULTRA
Vikt 154 gram
Pris 1 400 kronor
Ljusstyrka Max 400 lumen
Batteri 4,0Ah Brinntid 400 lm/9h, 200 lm/11h, 50 lm/23h
Vattentålighet IPX5
Köpinfo silva.se

+ Lång brinntid. Smidig, lätt & stabil. Bra ljusbild. 

– Något otympligt batteri.

Användning
Den långa brinntiden gör lampan lämplig för aktiviteter under lång tid, till exempel ultralöpning. Vikten på huvudet vid förvaring av batteriet i ryggsäcken blir endast 59 gram. Ljusstyrkan i maxläget är tillräcklig för löpning på mindre teknisk stig. För löpning i mer teknisk terräng krävs mer ljusstyrka. Standardläget på 200 lumen räcker bra för löpning på enklare underlag, som motionsspår och grusvägar.

Beskrivning
Smidig och robust pannlampa med uppladdningsbart 4,0Ah långdistansbatteri, batteriindikator samt extra batteripack för tre alkaliska batterier (123 gram totalvikt med alkaliska). Två semistarka ledlampor ger anpassad ljusbild för aktiviteter som löpning, med bred ljusbild nära och lång ljusbild framåt. Räckvidden är 80/50/20 meter i de olika ljuslägena. Ett brett och mjukt pannband med silikonsträng ger säker passform. Kabeln mellan lampdel och batteri har vävts in i pannbandet. Förlängningskabel ingår.

Kommentar
Pålitlig, stabil och enkelt att växla mellan ljuslägen. Integrerade kablar är ett lyft. Bra passform och bra ljusflöde, även på långt håll. Behaglig ljusbild utan vassa konturer. Positivt med batteriindikator. Fäst bakpå huvudbandet kan det stora batteriet upplevas något otympligt. Det lilla batteripacket för alkaliska batterier är däremot väldigt lätt och smidigt. 

UTE testar: Lätta pannlampor för löpning

BIOLITE HEADLAMP 750
Vikt 151 gram
Pris 1 350 kronor
Ljusstyrka Max 750 lumen
Batteri 3000 mAh Li-Ion-batteri
Brinntid 500 lm/2 tim
Vattentålighet IPX4
Köpinfo bioliteenergy.com

+ Bra dimmer, räckvidd och floodljus. Kan laddas på språng.

– Ljuskäglan har skarpa kanter. Batteriet kan glida ner.

Användning
Med sin lätta, smidiga konstruktion och flexibla dimmerfunktion lämpar sig den här lampan väl för en rad olika outdooraktiviteter, till exempel stiglöpning på mindre tekniskt underlag, längdskidåkning och inte minst vandring och tältliv. Det senare tack vare väldigt hög spridning på floodljuset, närapå 180 grader. Lampan har även fina allroundegenskaper med många funktioner och ljuslägen.

Beskrivning
Smidig, ljusstark och högfunktionell pannlampa med åtta ljuslägen, samtliga dimbara. Bland annat 30 sekunders ”burst” med maximal ljusstyrka 750 lumen och ”constant mode” med 500 lumen i två timmar. Den har även ett reservljusläge: 5 lumen i 8 timmar. Maximal räckvidd 130 meter. Huvudband i fuktavvisande tyg. Batteriindikator bakpå batteripacket. Batterilåsningsläge för säker transport och batteribesparing. Lampan kan dessutom laddas under användning – en 1,2 meter lång kabel ingår.

Kommentar
Skön passform, stramar inte åt. Relativt enkel att använda. Bra ljusflöde med bra längd. Vi gillar dimmerfunktionen. Det mycket breda floodljuset känns tryggt i skogen. Ljuskäglan har markerade kanter, vilket kan vara störande vid löpning. Ljuskäglan på marken är klen för terränglöpning på mer tekniskt underlag. Vid löpning kan batteripacket på huvudbandet glida ner något i nacken.

UTE testar: Lätta pannlampor för löpning

LEDLENSER NEO 10R
Vikt 177 gram
Pris 1 200 kronor
Ljusstyrka Max 600 lumen
Batteri Li-ion 18650 3200 mAh
Brinntid 600 lm/10 h, 10 lm/120 h
Vattentålighet IP54
Köpinfo ledlenser.com

+ Mycket bra ljusflöde och brinntid. Prisvärd.

– Ljuskäglans skarpa kanter besvärar något vid löpning.

Användning
Praktisk och smidig som allroundlampa i utelivet – med lite extra ljuskraft som även gör den lämplig för snabbare aktiviteter som stiglöpning och -cykling. Ljusflödet är tillräckligt starkt för stiglöpning i teknisk terräng. Lämplig när du behöver starkt ljus under lång tid. För bättre sikt vid regn- eller snöfall kan lampan bäras i bröstbandet, så kan du bära en keps på huvudet.

Beskrivning
Den här lampan är försedd med advanced focus-system, där ljuset kan justeras steglöst från flödande och brett till skarpt och fokuserat med 150–20 meters räckvidd. Två energiprogram (energy saving och constant current) samt tre ljuslägen (power, mid power och low power). Lampan är en kraftfull power led med reflektor. Röd ljusdiod bakpå. Låsbart avläge samt batteriindikator som visar batteristatus och varnar vid låg nivå. 5 års garanti.

Tillbehör: bröstband och förlängningskabel.

Kommentar
Imponerande brinntid och fyllig ljuskägla med kraftfullt ljus. Enkel att använda. För smidigare och skönare passform bör du skifta batterihållaren och batteriets position från vertikal till horisontell (med korslagda resårremmar över batteriet). Ratten fram på lamphuvudet, för steglös reglering av ljuskäglan, upplevdes något trög och svår att justera med handskar på.

 

Ute testar: energiska trailskor