Shoppa begagnade friluftsprylar – så gör du

1. Kolla om plagget eller prylen är slitet så att det påverkar funktionen. Stora saker, som dragkedjor och sulor, kan lagas eller ersättas – men det kan kosta en slant. Slitage på tyg, till exempel på jackans axlar efter ryggsäckens bärremmar, är svårare att åtgärda. Mindre slitage kanske inte påverkar annat än utseendet och kan få passera.

2. Fråga efter exakt produktnamn och googla produktspecifikationer. Sovsäckar, ryggsäckar och jackor kommer i en mängd olika modeller som ofta är snarlika till utseendet men kan ha olika funktion. Se till att du köper det du tror att du köper.

3. Hör efter hur plagget har tvättats och förvarats. Ull som tvättats i vanligt tvättmedel tappar sin värmande och luktfria funktion. Vattentäta membran kan också skadas av fel tvätt, på ett sätt som är svårt eller omöjligt att reparera.

4. Kom överens om köpvillkor skriftligt. När ska du betala? Och hur? Kan du ångra ditt köp? Vad händer om skorna går sönder på första testturen? Andrahandsköp mellan privatpersoner regleras inte på samma sätt som butiksköp i lagstiftningen, så det kan vara värt att komma överens om exempelvis ångerrätt och reklamation innan du slår till. 

 

HITTA DIN BUTIK

Re-Adventure, fysisk second hand-butik med outdoorfokus i Västermalmsgallerian i Stockholm och på readventure.se. Köp eller lämna till försäljning.

Adventure Stories Outdoorloppis har arrangerats på Downtown Camper i Stockholm och Åre Sessions i Åre, samt online på Facebook. Fortsättning följer.

Sellpy.se är främst inriktad på mode, men även friluftsprylar går att hitta där. Vill du sälja via Sellpy beställer du en påse via sajten och skickar in dina plagg/prylar, varefter du får provision när de säljs.

Tracks Recycle är en fysisk second handbutik i Göteborg med fokus på friluftsliv och utesport. En del av utbudet kan köpas via tracksrecycle.se.

På Facebook finns flera stora köp och sälj-grupper för friluftsutrustning. ”Köp och sälj friluftsliv” och ”Fjäderlätt utrustning köp och sälj” är två.

Blocket och Tradera har mängder av friluftsutrustning till salu. Var snabb, de bra grejerna säljs fort.

Bonustips: Fritidsbanken finns på många platser runt om i landet och de lånar ut all möjlig utrustning till fritidsaktiviteter helt gratis, i upp till 14 dagar. Hitta din närmaste på fritidsbanken.se.