5 fantastiska resmål för längdskidor

Längdskidåkning, det är solitärens utesport. Och skönhetens. Och folkfesternas. Här tipsar vi om resmålen där de bästa spåren dras.

Text: Redaktionen, Foto: Mattias Fredriksson

1. IDRE FJÄLL
Dalafjällen ligger ju närmast till hands om du kommer söderifrån och vill uppleva svensk fjällmiljö. En pärla för längdnörden är Idre Fjäll, med 82 kilometer preparerade spår varav 30 är elbelysta. Här finns allt från kuperade skogsslingor till vidsträckta spår med fjällvyer. Spårkort krävs, dagspriset är 135 kronor per vuxen (20/12–24/4) medan hela säsongen kostar 1 120 kronor.
Boende: Vill du ha det bekvämt slår vi ett slag för Pernilla Wiberg Hotel som ligger centralt mitt bland skidbackar och spår – en skön oas i det hektiska skidmeckat. Därtill finns stugor, lägenheter och camping med närhet till skidstadion – både på Idre Fjäll och närliggande Idre Hilmmelfjäll, som är sammanbundet med ett av längdspåren.
Mer info: idrefjall.se; idrehimmelfjall.se.

2. GÄLLIVARE
Ska vi snacka snösäkerhet så är det nordligaste Norrland som gäller – här kan du ofta åka i skarpa naturspår från november till maj. I Gällivare pistas cirka 60 kilometer spår för skejt och klassiskt, med Hellnerstadion vid Dundret som nav. Slingan som går runt berget heter av naturliga skäl Dundret Runt. Här arrangeras en avslappnad motionstävling i april varje år, sedan 1965. Du åker då 30 eller 50 kilometer.
Boende: Dundrets Fjällhem erbjuder enkelt boende med självhushåll nära Hellnerstadion.
Mer info: skigallivare.se; gellivare.se; dundretrunt. com; dundretlapland.com.

3. BILLINGEN
Några stenkast från Skövde på västgötaslätten hittar du en fin längdcentral med 35 kilometer preparerade spår, varav hela 10 består av elbelysta konstsnöslingor. Här kan du med andra ord gå på snö så snart det varit minusgrader i några dagar. Spåravgiften är 60 kronor per dag för vuxna, säsongskort kostar 700 kronor. Det mysiga 8-kilometersspåret till Blängsmossen är avgiftsfritt och pistas när snöläget är gott.
Boende: First Hotel Billingehus och Billingen Stugby & Camping har bästa längdläget.
Mer info: vastsverige. com/billingen (även aktuell spårstatus).

4. STORHOGNA
I utkanten av Vemdalen hittar du sköna fjällbyn Storhogna, som är en fin destination för både längd- och turåkare. Här finns 60 kilometer preparerrade skidspår för både skejt och klassisk stil. Milspåret Högfjällsrundan går vackert uppe på kalfjället och prepareras vanligen från och med sportloven. Spåren är avgiftsfria.
Boende: Storhogna Högfjällshotell är ett nav i byn – här kan du bo flott och äta gott, samt boka skidcoach och hyra utrustning. Storhogna Fjällcamping är ett alternativ, liksom Skistars stugor och lägenheter.
Mer info: storhogna.se, vemdalen.se, storhognafjallcamping.se, skistar. com.

5. BRUKSVALLARNA
Vecka 44, höstlovsveckan, drar längdsäsongen 21/22 igång i Bruksvallarna, Funäsfjällen. Först med hjälp av lagrad snö, men det dröjer inte länge innan de oemotståndliga fjällspåren kan dras uppe på högfjället. Totalt finns här 300 kilometer preparerade skidspår, för elit såväl som amatörer, i systemet som kallas Nordic Ski Center. Det 12 kilometer långa Mittåkläppspåret, som efter en brant stigning går ganska flackt uppe på fjällplatån, är mångas favorit. Spårkort krävs, det kostar 190 kronor per dag för en vuxen under försäsongen (28/10–15/12).
Boende: Bruksvallarnas Fjällhotell (rum), Bruksvallslidens Hotell (rum, stugor, lägenheter).
Mer info: bruksvallarna.se. Följ @braspar på Twitter för kontinuerlig spåruppdatering från pistmaskinförarna.

8 höjdare på längden