5 fantastiska toppturer

Höga fjäll och vidsträckta vyer, meditation och adrenalin. Allt detta får du på toppturen. Styr kosan mot något av Utemagasinets favoritområden i vinter – och glöm inte att packa tåliga plagg och viktiga livlinor.

TEXT: UTEREDAKTIONEN, FOTO: MATTIAS FREDRIKSSON

1. KITTELFJÄLL
Skidorten i Vilhelmina kommun är ett känt tillhåll för topptursentusiaster och offpiståkare. Turerna Sadeln och Norgesvängen når du smidigt med lift direkt från parkeringen vid Hotell Kittelfjäll, varefter du turar någon kilometer innan det är dags att lossa hudarna. Fina heldagsturer går till exempelvis Borkafjället, som bjuder fina vyer över både Marsfjällsmassivet och Kittelfjäll. Boka gärna guide via Kittelfjäll Adventure för att maxa äventyret och säkerheten.
Boende: Hotell Kittelfjäll är skidturismens hjärta i området, här finns hotellrum och stugor av olika slag.
Mer info: kittelfjall.com; kittelfjalladventure.se; hotellkittelfjall.com.

2. HELAGS
Sveriges högsta topp söder om polcirkeln (1 797 meter över havet) trampas av mången fjällvandrare under barmarkssäsongen. Men här finns också fina möjligheter för dig som snöat in på topptur. Ljungdalen är vägs ände, därifrån behöver du tura 12 kilometer till STF Helags fjällstation (eller ta skoter, kolla Helagsexpressen på Facebook för tider och bokning). Det finns flera fina turer på fjället, en vanlig är att gå upp från fjällstationen och åka ner på baksidan – för att därefter gå upp igen och ta ”Det långa åket” tillbaka ner till stationen. Kontakta STF Helags för tips om guider som verkar i området.
Boende: STF Helags fjällstation eller eget tält.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/boende/stfhelags-fjallstation.

3. ÁHKKÁ
Fjället Áhkká i nationalparken Stora Sjöfallet är ett mål för många toppturare – här finns nämligen åket med Sveriges största fallhöjd. Från Stortoppen (2 015 meter över havet) är det hela 1 550 vackra höjdmeter ner till sjön Áhkkájávrre. Anmarschen är en utmaning, det blir till att gå över Áhkkájávrre (eller ta helikopter till Akkastugorna, som är en bra bas). Den mer hårdnackade slår tältläger vid foten av Áhkká och sparar in några kilometers turande på platten morgon och kväll. Den som inte själv är expert åker i sällskap av en guide. Mountain Guide Travel arrangerar turer i området, till exempel.
Boende: STF Ritsem, STF Akkastugorna, Stora Sjöfallet Mountain Lodge.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/ boende; storasjofallet.com; mountainguide.se.

4. STORULVÅN
50 minuter från Åre i Jämtland hittar du Storulvån, ett av hörnen på Jämtlandstriangeln – tillika en perfekt destination för både färska och erfarna toppturare. Här finns inga liftar, det är turskidor på led eller topptur som gäller. Du kan ta bilen ända fram till STF Storulvån eller tåg till Duved/Enafors och busstransfer därifrån. Kontakta stationen för bokning av guide. Ett snällt turfjäll att börja med är Storsnasen, men här finns också mer avancerade turer – och maffiga Sylarna ligger 16 kilometer bort. Tidigare år har man kunnat ta vessla mellan de båda STF-stationerna, men den slutade gå i våras då den bedömdes störa rennäringen. Håll dig uppdaterad kring renskötseln när du rör dig i området kring Storulvån, särskilt under känsliga tider som våren.
Boende: STF Storulvån.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/boende/stfstorulvan-fjallstation. 

5. KLÄPPEN
För dig som är nyfiken på att testa topptursskidåkning för första gången kan familjeägda Kläppen Ski Resort faktiskt vara ett alternativ. Här finns sedan något år Sälenfjällens första randonnéeled – en kilometer lång, genom gammelskog och över snälla branter. Känns lössnön överväldigande går det rentav att svänga ner i preparerad pist under åket. Kombinera med längdskidåkning (37 kilometer spår) eller alpint, om du är lagd åt det hållet. Utrustning för allt finns att hyra i skidshopen.
Boende: Supercentralt i lägenhet på Hotell Kurbits, i stuga eller på camping.
Mer info: klappen.se

Berg-och-dalbana längs Haute Route