De ror över Atlanten för östersjötumlaren


De ror över Atlanten för östersjötumlaren
Sören Kjellkvist och Måns Kämpe. Foto: Yuliya Maslyn

Äventyraren Sören Kjellkvist och Måns Kämpe startar i dagarna sin rodd från den lilla hamnstaden Lagos i Portugal. Atlantrodden beräknas ta tre månader och målet är de tropiska öarna i Västindien.

Sören Kjellkvist har gjort flertalet expeditioner med miljötema, och denna är inget undantag. Med sitt äventyr vill de öka medvetenheten om hur våra världshav mår. Särskilt vill de belysa östersjötumlaren, som är Östersjöns enda valart. Den är akut utrotningshotad och rödlistad med endast något hundratal individer kvar.

 Utemagasinet ställde lite frågor inför den kommande expeditionen.

Vad kommer bli den största utmaningen på rodden, tror ni?
– Att få kroppen att hålla hela vägen utan skador.

Är det något som ni är särskilt oroliga över?
– Att vi på något vis ska tappa rodret och förlora styrförmågan, eller att watermakern lägger av. Att kollidera med något och det går hål i båten, eller att båten går runt i höga vågor och vi kastas överbord.

Vad ser ni mest fram emot?
– Möten med valar och delfiner, att blicka upp i vintergatan och att få vaggas fram på vågorna i tre månader.

Hur har ni tränat inför rodden?
– Givetvis träning på roddmaskin. Vi har även ägnat oss åt allmän uthållighetsträning samt byggt muskelmassa, och lagt på oss några extra kilon fett.

Varför vill ni lyfta just östersjötumlaren?
– Den är akut utrotningshotad och nästan ingenting görs för att skydda den. Snart är det för sent och då är den borta för all framtid. Allt liv i haven får alldeles för lite uppmärksamhet. 

 Se mer om expeditionen här.