Skidåkning och mat, de hör liksom ihop. Detta har man tagit fasta på i nya kokboken Snowfood. Vi har valt ut ett recept för dig som ska ut på tur och vill fylla ryggsäcken med snabb och värmande energi. Perfekt för stundande jullov!
Recept: Lindor Wink, Foto: Patrik Engström
SELLERI- OCH KÅLROTSSOPPA MED ROSTADE FRÖN
2 portioner
½ rotselleri
½ kålrot
2 morötter
1 purjolök
2 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
3 msk pumpafrön
3 msk solroskärnor
Salt
1 kruka persilja
Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Snitta purjolöken på längden och skölj bort eventuell jord, skär den i bitar. Koka upp grädde och vatten med buljongtärningen och lägg i rotfrukter och purjolök. Koka tills allt är mjukt. Mixa soppan slät och smaka av med salt. Rosta pumpafrön och solroskärnor med lite salt i en torr stekpanna. Hacka persiljan. Fyll soppan på termos, ta med frön och persilja att toppa med vid servering.
