Ta ett kyligt dopp

#UTEIDAG
Det enda du behöver för att komma till skott är egentligen lågsäsong för bad, vatten och sällskap (för säkerhets skull). Kolla på din och närliggande kommuners hemsidor efter information om badstegar och öppna vakar. En tipslista för vinterbadare finns också på kallbad.nu/badplatser. Doppet i sig tar inte många minuter, för vissa räcker det med sekunder, så rama gärna in upplevelsen med en vilsam fika eller utematlagning. Kaffe eller het soppa i termos, ull och dun att värma sig i, kanske en brasa? Mössa, vantar och badskor är bra att ha för själva doppet.

#UTEHELGEN
Boka en friluftshelg med vinterbad och övernattning på rimligt avstånd hemifrån. Det går förstås att rodda sitt eget dopp i valfritt vatten, men vissa stuguthyrare och hotell bäddar lite extra för vinterbadare. Kolla till exempel in Lagunen Camping & Stugor söder om Strömstad (lagunen.se); Marholmen Hotell & Konferens i Roslagens skärgård (marholmen.se); Tingsryd Resort i södra Småland (tingsrydresort.se); Aktivt Uteliv Björnögården i Västerås (bjornogarden.se); Sonfjällscampen utanför Vemdalen (sonfjallscampen.se) eller STF Abisko Turiststation vid Torneträsk i Lappland (svenskaturistforeningen.se/boende/stfabisko-turiststation.

#UTEDRÖMMEN
Drömmer du om extraordinära vinterbad, gärna med guldkant? Då ska du kolla in anläggningen Arctic Bath i Harads, Lappland. Stället kan närmast beskrivas som en flytande/infrusen hägring mitt i Luleälven. Här kan du äta förstklassig lokalproducerad mat, övernatta i fräckt designade fristående hotellrum/sviter – och givetvis kallbada, med lite tur under norrskenet. Blir det pengar över kan du alltid lägga till en tur med slädhundar, isfiske med guide eller ett möte med den samiska kulturen. Mer info: arcticbath.se