5 stugområden du inte får missa

1. FINNGÅRDENS FÄBODAR, FRYKSÅS
Går du igång på charmig dalaidyll är detta platsen för din stughelg. I Fryksås strax utanför Orsa ligger den gamla fäboden som består av tio helt olika stugor, den minsta med två bäddar och den största med sex. Vissa stugor har modern standard och andra är väldigt enkla. Med Fryksås som bas kan du ägna dagarna åt längdskidåkning i de fina Grönklitt-spåren, som öppnar för säsongen 30 oktober. Varva med långfärdsskridskor på Orsasjön, där det plogas en lång bana när förhållandena tillåter.
Mer info: fryksas.com

2. ÅRRENJARKA FJÄLLBY, KVIKKJOKK
För många vandrare och turskidåkare är Kvikkjokk känt som utgångspunkten eller målet för vandringar i Sarek och Padjelanta. Men man behöver inte dra iväg på långtur – att slå bas i Årrenjarka Fjällby och utforska närområdet är inte fy skam. Här finns 122 bäddar fördelade på allt från dubbelrum med hotellstandard till 8-bäddsstugor med bastu och eldstad. Vintertid lockar de kringliggande fjällen till skidåkning och sjön Saggat till isfiske och turer med skoter och hundspann.
Mer info: arrenjarka.se

3. GAMMELBYN, TORSBY
Mysiga Gammelbyn i norra Värmland, vid foten av Hovfjället, består av 22 små timmerstugor med grästäckta tak för upp till sex personer. En skön bas för den som bara vill ta det lugnt och spana ut över sjöar och kullar, men här finns också möjlighet till vinteraction i form av längdskidåkning, isfiske, utförsåkning, fatbike, skoterturer och snöskovandring. Bastu finns i huvudbyggnad. Och skulle snön lysa med sin frånvaro så finns ju alltid skidtunneln i Torsby, som välkomnar allt från nybörjare till elit på längdskidor.
Mer info: gammelbyn.se

4. FJÄLL-LIEN, STORLIEN
Jämtländska Storlien är en anrik vinterpärla, vilt placerad mellan Åre och Trondheim – men sedan 1882 med järnvägsstation mitt i byn och nattåg söderifrån under högsäsongen. Bor du längs rälsen kan du helt enkelt packa väskan och sova dig fram till snön och vidderna. Fjäll-lien är byns familjevänliga stugby med 57 stugor á 6–8 bäddar. Pisterna har du precis runt knuten, men det går förstås lika bra att vända blicken mot längdspår och kryssleder på fjället.
Mer info: fjall-lien.se

5. MARHOLMEN, NORRTÄLJE
Vad sägs om en krispig vinterhelg i Roslagens famn? Ön Marholmen ligger en mil söder om Norrtälje och har broförbindelse med fastlandet. Här finns hotell och konferensanläggning, men också stilrena ”marholmsstugor” för uthyrning. De har sex bäddar, bastu och braskamin. Här kan du få ditt friluftsliv uppbackat med färdig kolbullesmet, bara att hälla i pannan och steka på i någon av eldstäderna. Här finns också kallbad med bastu, skogsbad och ”walking gym” som är ett kilometerlångt barkspår med styrkestationer längs vägen.
Mer info: marholmen.se