Skåda norrsken

#UTEIDAG
Just dagen är inte den bästa tiden att upptäcka norrsken, då är det helt enkelt för ljust. Sätt dig istället framför brasan och läs på om norrsken, norrskensprognoser och de fysikaliska lagarna som styr detta himlafenomen. Communityt Norrsken Sverige kan hjälpa dig med kunskap och aktuella tips för en lyckad norrskensjakt – oavsett om du bor i Karlskrona eller Pajala. Du hittar dem på Facebook och på sajten norrskensverige.se.

#UTEHELGEN
Säger prognosen att det kan bli norrsken i ditt närområde i natt? Då ska du ta dig till en plats dit civilisationens ljus inte når, för bästa möjliga syn. Kanske finns en stuga bra placerad, att hyra eller låna? Med tält kan du slå läger precis där du vill och sitta i sovsäcken och fika medan färgerna spelar på himlavalvet (praktiska tips för vintertältning hittar du här). Störst chans för synligt norrsken i Skandinavien är runt 23–24-tiden på natten, men ofta går det även senare.

#UTEDRÖMMEN
Norrskenet i norra Lappland är en naturupplevelse av rang, det vet inte minst stömmen av utländska turister som vallfärdar hit (normala år). Abisko nämns ofta som en av de allra bästa platserna för att uppleva norrsken, mellan november och mars. Det är det höga läget, avsaknaden av ljusföroreningar och det ofta klara vädret som gör att förutsättningarna är på topp just här. Så ta tåget upp, ge dig ut på tur – och se till att stanna några dygn för att öka norrskenschanserna. Söker du en paketerad turistupplevelse tar du kontakt med STF Aurora Sky Station (auroraskystation.se).

 

Skåda norrsken
Vill du veta mer om norrsken, och inte bara de fysiska lagarna bakom fenomenet utan också naturupplevelsen, kopplingen till den samiska kulturen och myterna? Då ska du kolla in nya boken Himlarnas magi, med fina norrskensbilder av fotografen Peter Rosén och sinnlig text av Kirunaförfattaren Lisa C Q Holmkvist. Du får också ett intressant och tipsigt kapitel om konsten att fotografera norrsken och stjärnor. Himlarnas magi har text på både svenska och engelska, vilket ger en något turistig form.