Utforska närmaste vindskydd

Saknar du tält men längtar efter utenätter eller bara gammalt hederligt, okomplicerat lägerliv? Inga problem, nyttja något av de många vindskydd som finns mest överallt runtom i Sverige.

#UTEIDAG
Checka av din kommuns hemsida samt ta hjälp av appen Vindskyddskartan (en årsprenumeration kostar 59 kronor) och välj ut närmsta vindskydd för en utelunch – gärna över en öppen eld, vilket brukar vara smidigt och säkert ordnat vid vindskydden. Klassikern korv med bröd slår aldrig fel, men det skadar ju inte att piffa upp rätten. Testa till exempel att göra så kallade completos, vilket är varm korv på chilenskt vis med avokadoröra, tomatsalsa, lime och annat
gott. Preppa allt på hemmaplan och ta med i tättslutande burkar – det håller fint så här års, innan solen (förhoppningsvis) börjar steka på allvar. Avrunda utefesten med en annan närmast vetenskapligt beprövad klassiker – grillade marshmallows.

#UTEHELGEN
Har du lite mer tid över, kanske en natt eller ännu bättre hela helgen? Testa att övernatta i vindskydd! Ett perfekt och smidigt sätt att få ta del av utenätternas magi, utan att behöva äga eller för den delen kånka på ett tält. Skriv upp liggunderlag och sovsäck på packlistan, liksom pannlampa och värmande kläder förstås. Vid kyligare väder satsar du på ett lite tjockare liggunderlag, eller dubbla tunna. En fördel med våren är att myggorna inte har hunnit vakna, men för senare turer kan det vara skönt med ett myggnät att krypa in i framåt kvällen.

#UTEDRÖMMEN
Gör en rolig och inspirerande vindskyddsutmaning där du väljer X antal vindskydd som du ska sova i – allt för att komma ut i naturen oftare. Kanske 10 specifika vindskyddsguldkorn i Sverige? Eller att du ska sova i vindskydd en gång i månaden, hela året? Eller sova i din kommuns alla vindskydd? Nivån och vad som passar ditt pussel bestämmer du förstås själv, men ta gärna en titt på de arkitektritade wow-vindskydd som poppat upp runtom i landet på senare år. Du hittar till exempel flera vid Höga Kusten, i Västsverige samt längs Skåneleden. Googla ArkNat och bli inspirerad.

Mer info: Vindskyddskartan och Google Maps är bra hjälpmedel i vindskyddsarbetet. Det är ocksa din kommuns hemsida.