Ute testar: BYxor för alla äventyr

Ditt bästa friluftsplagg är byxan som passar för allt från näräventyr till långa fjällturer, och är skön nog att ha till vardags. Vi har testat tolv modeller och utsett två favoriter.

Av Lena Hedman & Erika Enequist Foto Sofie Lantto

Så gick testet till

Byxorna har testats vid vandring, löpning och cykling under vårvinter, sval vår och varmare försommar. De mer rejäla modellerna har vi även åkt skidor i under vårvintern. Byxorna har även hängt med till vardags vid allt från trädgårdsarbete till hundlek. Vi har testat i olika väder; allt från solig värme till kall vind, snö och regnskurar. Alla byxor har vägts och övrig information om material och miljövänlighet kommer från tillverkarna. Byxorna i testet har förböjda knän och gylf med knapp om inget annat anges. I övrigt beskriver vi hur modellerna är utrustade. Priserna är de lägsta vi funnit i näthandel.

En bra friluftsbyxa ska sitta skönt på kroppen, vara smidig och lätt att röra sig i, skydda mot väder och terräng – och gärna också vara snygg. Vilken faktor som är allra viktigast skiljer sig från person till person och beroende på aktivitet. I månadens test finns modeller som passar för vandring i skog och fjäll, klättring, cykling och lägerliv. De kraftigare funkar även vid skidåkning och långfärdsskridskor vintertid. En trend är allt fler tunnare modeller, som är smidigt stretchiga och passar sommarvandring och häng vid klätterklippan. Skydd mot vinden ger även dessa tunnare byxor, som torkar snabbt när det kommer en lätt skur. Om regnet vräker ner är det dags att ta på skalbyxor. En kraftig friluftsbyxa kan stå emot en del väta och ger också bättre skydd mot kalla vindar. De mer rejäla modellerna i testet är ofta förstärkta för att klara stenig och risig terräng. De kraftigare byxorna kan dock bli för varma på sommarturer – därför behövs ventiler som gör att luften kan cirkulera. 

Uppdaterade trotjänare
När vi valde byxor inför det här testet såg vi att det finns fler modeller än någonsin – förmodligen för att intresset för vandring är så stort. Historiskt var det först Fjällrävens Grönlandsbyxa som var vandrarnas slitvarg. Den kom på 1970-talet i den klassiska G-1000-väven. Nu har vi testat en modern och slitstark byxa från Fjällräven – storsäljaren Vidda Pro Ventilated, med G-1000-väv i återvunnen polyester och ekologisk bomull. En vädertålig modell som uppdaterats med smalare passform och bättre ventilation. En tidig friluftsbyxa i syntet kom på 1990-talet från Klättermusen. Softshellbyxan Mithril var anpassad för klättring och revolutionerade friluftslivet med bekväm stretch som aldrig ville nötas ut. I testet har vi med Mithril 3.0, som är en uppdaterad version av klassikern. Den är snyggt bekväm med rätt detaljer för allsidigt friluftsliv. Både Fjäll­rävens och Klättermusens modeller har miljötänk i material och fluorkarbonfri impregnering. 

Allt fler kör återvunnet
De flesta byxfabrikanter bryr sig numera om hur deras produkter påverkar miljön. Bland de tolv modellerna i testet har många miljövänlig impregnering och flera har återvunnen väv och är bluesign-märkta, vilket ska garantera att tillverkningen tar hänsyn till miljön. Väg gärna in dessa faktorer när du väljer friluftsbyxor. Vilken typ av modell som önskas blir nästa fråga. För flera årstider passar Fjällrävens byxa och modellen från Fristad som är testets tyngsta med vindtålig, kraftig syntet och förstärkningar nertill. Dessa rejäla modeller har även kängkrok – perfekt att sätta fast i skorna för att hålla snö och ris ute. Klart spännande bland de varmare i testet är norska Aclimas ullfleecebyxa med utsida av syntet. Modellen är designad i samarbete med äventyraren Lars Monsen och är supergosig och värmande – men blåser det kallt går vinden genom tyget. Ett alternativ för svala sommarturer och mild vårvinter. 

Dragkedjor i sidorna 
Allsidig för flera årstider är Norrønas Falketind Flex 1 Heavy Duty Pants som är smidig, tålig och har smarta detaljer som kängkrok. Dessutom en innovation med heldragna dragkedjor i sidorna, vilket gör att byxbenen blir bredare och medger luftgenomströmning – plus att det finns ventiler upptill. Lättare, men ändå rätt rejäl, är Haglöfs modell Rugged Flex som har både vindtåliga och stretchiga paneler. Den funkar även under svalare höstturer, men har inga ventiler för heta sommardagar. De testade modellerna från Klättermusen, Mammut, Black Diamond och Arc’teryx är tunnare och skönt stretchiga. Dessa varumärken, som är sprungna ur klättring, sätter avskalad smidighet högt på kravlistan. Byxorna från Klättermusen och Mammut har förstärkningar över knäna och passar fint för barmarksturer liksom skid- och skridsko­åkning i milda vintertemperaturer. Black Diamonds modell har härlig passform och stretchiga partier vilket ger skön rörelsefrihet – dessutom kängkrokar i bensluten vilket vi gillar. En bra detalj på Mammuts byxa är dragkedjor som vidgar bensluten. Modellen från Arc’teryx är mest minimalistisk och lättast i testet, i en tät men stretchig väv som står emot vind. Bekvämt tunn och utan bälte i midjan gör den sig bra under klättersele eller ryggsäckens höftbälte. 

Två favoriter har korats 
Även testets mest prisvärda modell, franska Que­chua från Decathlon, är mycket tunn men med fler detaljer och bälte i midjan. Bensluten har stretchig dragskojustering så byxlängden kan omvandlas till luftig trekvarts när det är varmt. Denna fransos finns i fler storlekar och benlängder än någon annan modell. Tunnaste modellen från Jack Wolfskin är en lätt vindbyxa som saknar förstärkningar. Ett bra plagg att slänga ner i ryggsäcken som extra lager över shortsen.Det har varit svårt att välja favoriter bland alla godingar. Smaken är som känt delad – och baken kommer i alla former. Varmblodiga vill ha tunnast möjliga byxa även på skidturer under vårvintern, medan frusna behöver en mer värmande byxa. Två favoriter har till sist korats: En allsidig modell med smarta detaljer som funkar för flera årstider, plus en tunn och smidig lättviktsbyxa. Förutom de tolv nytestade byxorna har vi också med tre tidigare testade – och riktigt vettiga – par från Norra, Lundhags och Revolution Race.


Arc’teryx Alroy

Pris 1 100 kronor
Vikt 225 gram (dam 8/S)
Material Nylon och elastan. 
Storlekar Dam 0–14, herr 28–38.
Övrigt Flera färger. Herrmodell Lefroy.
Köpinfo arcteryx.se

Passar för 
Tunn, lätt och snabbtorkande klättermodell med fem fickor. Idealisk för allsidiga högpulsaktiviteter i barmarkstider. Miljösnäll.

Beskrivning
Normal passform och något lägre midja med resår som nästan går runt om. Två öppna frontfickor, medan de två bakfickorna stängs med tygklaff och benfickan med dragkedja, även den dold av tygklaff. Stretchmaterialet är bluesign-märkt och består av 86 procent nylon och resten elastan. Grenkil för rörelsefrihet. Rätt smal modell med raka benslut. 

Kommentar
Lättast i testet och skönt luftig, med passform som en smäck. Sömnaden är fint gjord och materialvalen oklanderliga – byxan står väl emot vind. Vi är glada att kanadensiska Arc’teryx äntligen hittat ett miljömärkt material de kan stå för. Smidig midja gör dem försvinnande sköna under höftbälte eller sele. Snygg nog för krogen, lätt nog för gramjägare.


Jack Wolfskin Overland Pants 

Pris 995 kronor
Vikt 262 gram (dam 40) 
Material Nylon och elastan.
Storlekar Dam 34–46, herr 46–58.
Övrigt Flera färger.
Köpinfo jack-wolfskin.se

Passar för
Lätt, avskalad och fluorkarbonfri byxa för sommarvandring och uteliv. Står emot lätt vind, men inget för väderutsatta fjällturer. 

Beskrivning
Nya modellen Overland har ledig passform och är i stretchigt nylonmaterial. I midjan finns resår och hällor. Byxan har handfickor och bakficka med invändigt nättyg. Även en liten benficka i avvikande färg finns, och alla fickor har dragkedjor. Bensluten kan inte regleras och saknar förstärkningar. Fluor-karbonfri impregnering. 

KommentarEn av testets lättaste byxor med bekväm väv. De slinker lätt ner i ryggan som vindbyxor om du i övrigt vandrar i shorts. Tyget är tunt och passar för sommardagar – men släpper igenom en del vind och en tåligare skalbyxa behövs nära till hands. Rymlig passform, gå eventuellt ner en storlek. Benfickan är i en skrikig färg, men det är en smaksak vad som gillas. 


Quechua MH500 Hiking pants

Pris 350 kronor
Vikt 265 gram (dam 36)
Material Nylon och elastan.
Storlekar Dam 26/L28–46/L31 tum,
herr 28/L33–52/L34 tum.
Övrigt Flera färger. Köpinfo decathlon.se

Passar för
Välutrustad och tunn stretchbyxa för mångsidigt friluftsliv under barmarkstider. Lågt pris och en liten dos miljötänk.

Beskrivning
Normal passform och tygbälte med plastspänne i midjan. Byxan har sidfickor och en högt placerad lårficka med dragkedjor. Tyget är tvåvägsstretch med 85 procent nylon och resten spandex. Infärgningen är miljövänlig för de svarta tygerna, snart även övriga färger. Bensluten justeras med dragsko för att bli tajtare eller hissas upp varma dagar.

Kommentar
En snabbtorkande och lättpackad byxa till testets lägsta pris – och den imponerar. För bara 349 kronor får du en riktigt schyst utebyxa för vandring, cykling och andra svettiga turer under barmarkssäsongen. Jämfört med dyrare modeller släpper tyget igenom mer vind. Annars gillar vi detaljerna, passformen och utseendet. Många storlekar är ett stort plus.


Black Diamond Swift Pants

Pris 835 kronor
Vikt 355 gram (dam S)
Material Nylon, elastan.
Storlek Dam XS–XL, herr S–XL.
Övrigt Flera färger.
Köpinfo blackdiamondequipment.com

Passar för
Hyfsat lätt och tålig byxa för allsidigt friluftsliv sommartid. Tillräckligt smidig för högpulsaktiviteter under barmarkssäsongen. Miljösnäll impregnering.

Beskrivning
Normal till smal passform. Midja med bälteshällor plus ett dolt bälte inuti en dubbelslå. Det finns två sidfickor och en lårficka med dragkedjor. Materialet i 87 procent nylon och resten elastan är dubbelvävd fyrvägsstretch med fluorkarbonfri impregnering, tjockare väv över knän och rumpa. Bensluten har -resår, tryckknappsjustering och fästkrok.

Kommentar
En välsittande, snygg och funktionell byxa vars tyg är bekvämt och mycket töjbart. Konstruktionen ger rörelsefrihet och det tunna tyget torkar snabbt och står emot mycket vind och lite regn. Bra detaljer, men det blir lite väl tätt och tjockt med både dubbelslå och bälte. En mycket fin och allsidig byxa för vandring och andra svettiga barmarksturer.


Mammut Pordoi SO

Pris 1 695 kronor
Vikt 356 gram (dam 40)
Material Nylon, elastan.
Storlekar Dam 34–42, herr 48–54.
Övrigt Flera färger.
Köpinfo mammut.com

Passar för
Tunn, smidig och avskalad byxa för sommarvandring och klättring. Står emot en del vind, men på väderutsatta fjällturer får skalbyxor plockas fram. 

Beskrivning
Avslappnad modell som har avsmalnande ben. Tunnare tyg i nylonmaterial och diskreta sömmar. Rätt bred linning som har justering med kardborreband. Byxan har framfickor och mindre benficka, samtliga med dragkedjor. Väv över knän består av ribbat material. Nertill finns en kortare dragkedja för att vidga bensluten, men förstärkningar saknas. 

Kommentar
Vi gillar den stretchigt bekväma byxan med tunnare väv. Utformad för klättring, med platt linning som ger mindre skav under sele. Ribbat tyg vid knän ger rörelsefrihet och dämpning. Skön på sommarvandring och bra att flera benlängder finns. Minus att förstärkningar saknas i bensluten, men smart att de kan vidgas för att gå över kängor. 

Haglöfs Rugged Flex Pant 

Pris 1 500 kronor
Vikt 377 gram (dam 40) 
Material Nylon
Storlekar Dam 34–46, herr XS–XXL.
Övrigt Flera färger.
Köpinfo haglofs.com

Passar för
Stretchig byxa som är bekväm på vandring, cykling och till vardags. Delvis kraftigare väv står emot en del vind och någon väta. Bra med miljötänk i impregnering. 

Beskrivning
Haglöfs modell har tajtare passform med raka ben. Nylonväv med tunnare stretch över knän och bakdel och i övrigt kraftigare väv. Byxan har två handfickor och en benficka, samtliga med dragkedjor. Fluorkarbonfri impregnering och bluesign-märkt. I midjan finns resår och hällor. Bensluten justeras med kraftigt kardborreband.  

Kommentar
Rätt tålig byxa som också är smidig med stretchiga paneler. Skön väv och bra med miljötänk i impregnering. Vi gillar att det är diskreta sömmar och få fickor, som inte är i vägen eller skapar lager av väv som stoppar luftgenomströmning. Men byxan är ändå något tät, eftersom ventiler saknas. Flera snygga färger. Något korta ben, prova noga.


Stellar Light Softshell Pants

Pris 1 300 kronor
Vikt 395 gram (dam S)
Material Nylon och elastan
Storlekar Dam S–XL, herr S–XXL
Övrigt
Köpinfo stellarequipment.se

Passar för
Mångsidig och rejäl byxa med bra fickor och detaljer. Stretchväven står emot vind och lite regn. Miljösnäll impregnering. Bekväm även under kyligare utedagar.

Beskrivning
Normal passform och midja med bred linning, resår, kardborrejustering och byxhällor. Två sidfickor, en hög lårficka och en bakficka med dragkedjor. Bensluten har långa dragkedjor med tygkil som ökar benvidden, stängs nederst med tryckknappar. Bluesign-godkänd väv med fyrvägsstretch av nylon och elastan. Fluorkarbonfri impregnering.

Kommentar
Mjuk, tyst och bekväm väv som skyddar mot vinden och torkar snabbt. God passform och rörlighet ger superfunktion och dessutom snyggt utseende. Bensluten med utvidgningskilar går emot trenden med smala benslut. Den klumpiga kardborrejusteringen och resåren i midjan drar ner betyget – oskönt under höftbälte/sele och ger också tyngd. 


Klättermusen Mithril 3.0

Pris 2 300 kronor
Vikt 445 gram (dam L)
Material Nylon, polyester, elastan
Storlekar Dam XXS–XL, herr XS–XXL
Övrigt Flera färger.
Köpinfo klattermusen.com

Passar för
Klassisk stretchbyxa för allsidigt friluftsliv sommartid och vårvinterdagar. Den står väl emot vinden, är miljösmart och hållbar. Snyggt avskalad design med klätterdetaljer.

Beskrivning
Midjan har bälte med metallspänne och -hålband baktill. Ögla för klätterborste finns. Materialen är fluorkarbonfria och bluesign-godkända. Huvudväven i stretch består mest av nylon och förstärkningarna vid knäna innehåller 16 procent kevlar. Två öppna sidfickor plus lårficka med dragkedja och innerficka för mobil. Raka ben, lite resår nederst.

Kommentar
Mithril är med sin smidighet, design och hållbarhet oemotståndlig som allsidig utebyxa. Plus för miljötänk och bra detaljer. Vi har följt modellen sedan 1990-talet och uppskattar många av förbättringarna, som tunnare väv. Lite tveksamma är vi till 3.0:ans tröga metallspänne i bältet och till att gylfen gick sönder – detta ska ändras till hösten.


Norrøna Falketind Flex 1 Heavy Duty Pants

Pris 2 000 kronor Vikt 487 gram (dam M)
Material Nylon, elastan
Storlekar Dam XS–XL, herr S–XXL.
Övrigt Flera färger. Köpinfo norrona.com

Passar för
Allsidig testfavorit som är tålig, bekväm och miljösmart. Passar fint för fjällvandring och annat friluftsliv när det inte är alltför varmt och även skidåkning på vårvintern. 

Beskrivning
Tajtare modell och byxbenen kan göras -vidare med tvåvägs dragkedjor längs hela utsidan. De öppnar även ventiler upptill, med tunt invändigt nättyg. Högre midja baktill, kardborrejustering och hällor. Dragkedjor på framfickor, benficka med inre fack. Stretch-ig väv vid knän och bak. Förstärkta benslut, kardborrejustering och kängkrok. 

Kommentar
Allsidig, tålig och stretchig byxa som är rena drömmen! Smart med långa dragkedjor som vidgar byxbenen för att öka luftflödet och öppnar ventiler. De vidare byxbenen når över kängor och kan vikas upp i shortsläge. Skön nylonväv – delvis återvunnen, fluorkarbonfri och märkt med bluesign och oekotex. Plus också för bra detaljer som kängkrok.


Aclima Lars Monsen Anárjohka

Pris 2 100 kronor
Vikt 490 gram (dam S)
Material Merinoull, nylon, elastan.
Storlekar Dam och herr XS–2XL.
Övrigt Flera färger.
Köpinfo aclima.se

Passar för
Mysig fleecebyxa i spännande ullmaterial med ett skyddande ytskikt i syntet. Isolerar en del och passar både som ytterlager och under skalbyxor på kyliga turer.

Beskrivning 
Ullfleece (53 procent ull) med utsida i polyester – tyngsta materialet i testet med 320 gram per kvadratmeter. Förstärkningar nederst på benens insidor. Midja med dubbelslå och hällor. Två öppna sidfickor och två benfickor med dragkedjor, den högra med innerficka, plus en liten dragkedjeficka baktill. Fäste med metallring på höger lår. 

Kommentar
Spännande utebyxa utvecklad i samarbete med norska äventyraren Lars Monsen. Byxan är stretchig med gosig insida i flossad ull. Den är värmande tills det blåser och trots syntetytan drar vinden rätt igenom. Perfekt att paddla, fiska eller skida i kyligare dagar, eller för mys i tält och stuga. Funkar bäst som mellanlager eller förstärkningsplagg.

Fjällräven Vidda pro ventilated

Pris 1 895 kronor
Vikt 541 gram (dam 40) 
Material Polyester, bomull, nylon, elastan.
Storlekar Dam 34–48, herr 42–58.
Övrigt Flera färger.
Köpinfo fjallraven.com

Passar för 
Pålitlig, slitstark och miljösmart byxa för -krävande uteliv. Utmärkt för svalare vandringar, höstrusk och skidturer. Väl tät väv för varma dagar, även om ventilerna luftar.

Beskrivning
Smalare passform och midja med hällor. Rejäl väv i G-1 000 Eco i 65 procent återvunnen polyester och 35 ekologisk bomull. Fluorkarbonfri. Ventiler upptill utan nättyg. Fack för knäskydd. Öppna handfickor och klaff över benfickor (dubbla till vänster med en kartficka). Benslut har rem och kängkrok. Även stora storlekar och flera benlängder.

Kommentar
Robust byxa som funkar året om, men inget för varma dagar. Flera rymliga fickor ger lager på lager och sämre luftighet, men bra med ventiler utan inre nättyg. Plus för miljötänk i vävar, grenkil i stretch för rörlighet och flera benlängder. En klassisk trapperbyxa med tålig väv, knivficka och ögla för yxa i midjan. Alla detaljer ger dock vikt.

Fristads Helium stretch

Pris 1 300 kronor
Vikt 610 gram (dam M)
Material Polyester och elastan.
Storlekar Dam och herr XS–2XL.
Övrigt Även i svart.
Köpinfo fristads.com

Passar för
Kraftig syntetbyxa för vandring även till fjälls och annat friluftsliv året runt – men inget för varma sommardagar. Välutrustad med bland annat kängkrok och väv med miljötänk.

Beskrivning
Kraftigare väv av 92 procent återvunnen polyester och resten elastan. Starkare väv framtill på benen. Resår i midjan och hällor. Öppna handfickor, bakfickor med dold dragkedja och benfickor med klaff, tryckknapp och inre fack. Ventiler i sidor med nättyg. Bensluten har förstärkt insida, tryckknappar och kängkrok. Även större storlekar finns.

Kommentar
Rejäl och stretchig vandringsbyxa för svala dagar. Inte så luftig då ventilerna är smala och tjockt myggnät stoppar en del av luftflödet. Vi gillar miljötänk med återvunnen väv och oeko-tex-certifiering. Bra också med kängkrok, reflexdetaljer och benslutens kraftiga, men lite glansiga, förstärkning. Benfickorna blir lite bylsiga då klaffarna sticker ut.


3 TIDIGARE TESTADE

Bra produkter blir kvar på marknaden. Här är tre byxfavoriter från tidigare test. 

Lundhags Makke pants

Testad Utemagasinet #07/2014

Pris 1 890 kronor
Vikt 459 gram (dam 40).
Material Polyester, bomull och nylon.
Storlekar Dam 34–44, herr 46–58.
Övrigt Flera färger. 
Köpinfo lundhags.se 

Kort & Gott
Smidig och förstärkt byxa med smarta ven-tiler. Bekväm på vandring och funkar även vid skidturer på vårvintern. Tidigare testad favorit som också är miljösnäll.

Beskrivning & funktion 
Bekväm och funktionell byxa med smalare passform. Tålig väv av återvunnen polyester och ekologisk bomull (65/35 procent). Dessutom fluorkarbonfri. Smidig stretch på bakdel, gren och knän. Midja med hällor och kardborrejustering. Genomtänkt ventilation- skapar korsdrag via dragkedjeförsedda handfickor, öppningar på insidan av låren och ventiler på utsidan av bensluten. Benfickorna har bälg, dragkedjor och mobilfack. Bra med kraftig förstärkning i bensluten, som har tryckknappar för justering och krok som fäster i skosnören. En riktigt bra byxa som är både tålig och smidig att röra sig i. 


NORRA LJUNG OUTDOOR PANTS 

Testad Utemagasinet #02/2019

Pris 1 295 kronor (+119 för knäskydd)
Vikt 620 gram (dam M).
Material Polyester, bomull, nylon, spandex. 
Storlekar Dam 36–44, herr 46–54.
Övrigt Även i grönt.
Köpinfo norraoutdoor.com 

Kort & Gott
Välutrustad och kraftig byxa som tål tuffa turer. Passar både för svala vandringar och vinteraktiviteter, som till exempel skid- och skridskoturer. Miljötänk i material.

Beskrivning & funktion
Snygg och hållbar byxa som är väl förstärkt. Den vindtåliga väven klarar en del väta. Vi gillar att väven är fluorkarbonfri och i återvunnen polyester och ekologisk bomull (65/35 procent). Stretchtyg (mest i nylon) finns på baksida av knän, i gren och ryggslut. Midjan har hällor och kardborre. Kraftig väv vid knän och fack för knäskydd. Väl utrustade benslut med kängkrok och remjustering. Öppna sidfickor och karta ryms i benfickor, som har dragkedja och lock. Ventiler med dragkedjor finns upptill. Passformen är tajt, gå gärna upp en storlek. Låg midja baktill, så prova noga.


REVOLUTION RACE NORDWAND PRO

Testad Utemagasinet #02/2019

Pris 950 kronor
Vikt 574 gram (dam 40).
Material Nylon, elastan. 
Storlekar Dam och herr XS–3XL.
Övrigt Flera färger.
Köpinfo revolutionrace.se 

Kort & gott
Både elastisk och robust byxa, för allsidigt bruk vid svalare vandring och vinteraktiviteter som skidor och skridskor. Även bra till vardags, men oftast för varm sommartid. 

Beskrivning & funktion
Prisvärd och tålig friluftsbyxa som är bekvämt stretchig. Kraftig väv av polyester och bomull (65/35 procent) och stretch (mest i nylon) baktill och vid knäna. Vi gillar att det finns ventiler, men det tjocka nättyget stoppar en del svalka. Inget för varma dagar, men byxan passar vid svalare vandringar och skidturer på vårvinter – om det inte blåser för kallt om baken, som har tunnare stretchtyg. Plus för förstärkta benslut och krok att sätta fast i skosnören. Midjan har resår och hällor. Sidfickor är öppna och benfickor har dragkedja och mobilfack. Modellen finns även i större storlekar.