Mästerskapet i vintersim – en hyllning till mörkret och kylan 

Den 11 februari 2023 är det dags igen. Då ska Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim, som är en del av världscupen, att genomföras för elfte gången i Skellefteå. Det är många entusiastiska vintersimmare runt om i världen som ser fram emot att simma i Skellefteälvens 0,2-gradiga vatten. Den som inte vill tävla i simning kan delta i andra aktiviteter – till exempel framföra en dikt ståendes i en isvak.

Den spektakulära tävlingen beskrivs som en hyllning till mörkret och kylan – och den är populär. Vissa år har deltagare från ett 20-tal nationer gjort upp om titlarna i det kalla vattnet. Arrangörerna räknar med cirka 400 tävlande som simmar distanserna 25, 50 eller 100 meter i Skellefteälven i centrala Skellefteå. Dessutom genomförs en stafett på 4 gånger 25 meter. Men om man inte känner sig hugad att tävla i simning, då kan man ägna sig åt andra utmaningar i isvaken.
– Tävlingen invigs på kvällen den 10 februari med tävlingarna poesi i vak och musik i vak, berättar Kalle Viklund, ny projektledare för vintersimtävlingen. 

Då har man alltså chansen att skapa en dikt eller ett musikstycke som man sedan får framföra stående i en vak i Sveriges kallaste älv. Tävlingarna arrangeras av Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Genom EU-projektet Världens Coolaste Center arrangeras också ett seminarium den 10 februari om mörker och kyla.
– Tanken med detta projekt är att vi i Skellefteå ska samla all världens kunskap om hur människor påverkas av mörker och kyla, berättar Jarkko Enqvist som både är projektledare för EU-projektet och för vintersimmet i Skellefteå.

Mörkrets och Kylans Glada Vänner har en egen vak vid Café Kajutan i Stackgrönnan och dit bjuds även allmänheten in för att testa på vinterbad.
– Förutom den finns det också många andra vakar i Skellefteå och jag vågar påstå att vår satsning med vintersimmet bidragit till att vinterbad nu blivit en hälsotrend i hela Sverige, avslutar Mats Wahlberg, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Mer info hittar du här: vintersim.se