Ge bort en snäll julklapp

Julklappar kvar? De flesta av oss har redan mer prylar än vi behöver. Här tipsar vi om alternativa klappar, i form av gåvobevis till organisationer som verkar för ett mer hållbart Sverige.

Text: Anton Furuland

1. RÄDDA SKOGEN
Insamlingsstiftelsen Naturarvet verkar för att bevara gammelskog i Sverige, med hjälp av sponsring och donationer. Och det är ju här din julklapp kommer in i bilden. Via hemsidan naturarvet.se går det att ge bort en gåva, med ett fint gåvobevis prytt med ett symboliskt skogslevande träd eller annan art från gammelskogen. Du kan sedan själv lägga till valfri julhälsning.
Mer info: naturarvet.se

2. STÖTTA INTEGRATIONEN
Ideella föreningen Hej Främling grundades 2013 i Östersund med ambitionen att främja integration genom idrott, kultur och friluftsliv. Idag anordnar man aktiviteter i totalt sex olika län, från Gällivare i norr till Malmö i söder. Bidrag behövs, vilket går att ge via deras hemsida hejframling.se. Något särskilt julklapps- eller gåvokort följer inte med på köpet, utan du får själv sätta dig vid pysselbordet och gå loss. Det går också att bidra på andra sätt till deras verksamhet – som att bli volontär. 
Mer info: hejframling.se/

3. VÄRNA OM VINTERN
Våra vintrar, de ska vara snöiga och kalla – visst? Men detta är ju inte längre en självklarhet, ens i nordliga områden, på grund av klimatförändringar. Protect Our Winters är en ideell och politiskt obunden organisation som grundades i USA 2007 – och sedan 2019 finns även en växande svensk falang. POW samlar företag, organisationer och privatpersoner som vill bidra till och verka för en hållbar planet, givetvis inte bara vintertid utan året om. Detta gör man till exempel genom att skapa opinion kring klimatfrågor – och det kan du bidra till genom att ge bort ett medlemskap hos POW. Det kostar 150 kronor och gåvokortet får du pyssla ihop själv.
Mer info: protectourwinters.se

4. SKYDDA SJÖN
Östersjöfonden grundades 1989 och är en av världens äldsta miljöfonder. Främst verkar man för skyddet av Östersjöns marina miljö genom att belöna välförtjänta insatser med miljöpris. Välbehövligt, minst sagt, då Östersjön mår långt ifrån bra. Östersjöfonden kan du stötta året om via gåvor, men när julen står för dörren passar förstås deras julkort allra bäst. Två varianter finns, båda hittas på hemsidan nedan. Där finns också information om hur du skänker en gåva samt mycket matnyttigt om fondens arbete.
Mer info: ostersjo­­fonden.org

5. RÄDDA BINA
Situationen för våra vilda bin och andra pollinatörer är akut – och detta är tyvärr ingen liten grej. Insekterna är bland annat livsviktiga för vår matproduktion, men i dagens dystra läge är en tredjedel av Sveriges vilda biarter på väg att försvinna. För att motverka den här utveckligen går Naturskyddsföreningen i främsta ledet med sin kampanj Operation: Rädda bina. Där inriktar man sig bland annat på politisk påverkan som ska gynna ett mer hållbart jordbruk utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Dessutom vill man främja ekologiska produkter och jordbruk, vilket bidrar till fler humlor, bin och fjärilar. Nog finns det någon i din julfamilj som skulle bli glad över att få stötta bina? Gå in på sajten, gör en donation och kreera ditt eget gåvokort.
Mer info: raddabina.nu

6. SKIPPA SKRÄPET
Ideella och obundna stiftelsen Håll Sverige Rent har sedan 1983 jobbat för att påverka attityder och beteenden som ska leda till minskad nedskräpning. Denna fråga har ju varit högaktuell i friluftsvärlden de senaste åren, och flera av stiftelsens projekt har handlat om just ren natur. Allt fler tycks lyssna till budskapet, men Håll Sverige Rent jobbar oförtrutet vidare med informationskampanjer och nya projekt. Vill du stötta dem, och sprida ordet om deras gärning, kan du ge bort ett gåvobevis värt 150 kronor via deras hemsida. I samband med donationen får du ett gåvobevis som du kan ge bort på självaste julafton.
Mer info: hsr.se

7. SLÅ VAKT OM FÅGELLIVET
Birdlife Sverige, vår nationella fågelförening, har tre verksamhetsben: fågelskydd, fågelforskning och fågelintresse. Föreningen startades redan 1945 och ruvar (hehe) på en bred och gedigen kunskapsbank om fågelliv och natur. De stöttar bland annat projekt som främjar biologisk mångfald och lockar fler att prova på friluftsliv med fågelfokus. Bidrag välkomnas såklart, och sådana kan ges via hemsidan.
Mer info: birdlife.se