Rekordstort intresse för fjällräven polar

20 vinnare är nu korade och får varsin eftertraktad plats i Fjällräven Polar 2023 – en 300 km lång expedition med hundsläde genom den arktiska vildmarken. Fjällräven uppmuntrade alla som kände sig minsta manade att ansöka, eftersom eventet går ut på att bevisa att med rätt utrustning och kunskaper kan vem som helst uppskatta naturen, även i arktiskt klimat. Intresset var rekordstort med över 14 000 personer anmälda.

Intresset för Fjällräven Polar har alltid varit stort, och antalet ansökningar till Fjällräven Polar 2023 – den första expeditionen på två år efter en paus under coronapandemin – överträffade alla förväntningar. Fler än 14 000 personer anmälde sig, vilket motsvarar en ökning med cirka 390 % jämfört med Fjällräven Polar 2019. 
– Det är fantastiskt att se det enorma intresset för Fjällräven Polar. Antalet anmälningar i år överträffade alla våra förväntningar, och vi fick in ansökningar från massvis med kreativa och insiktsfulla personer. Det ser vi som ett bevis på att människor längtar efter att vistas i naturen, utmana sig själva och växa som individer. Resan kommer att bli givande. Det är en otrolig känsla att vara en del av ett team, lära sig att samarbeta och övervinna utmaningar, säger Jean-Marie Shields, Global Community Director på Fjällräven.

Fjällräven Polar startade 1997 när Fjällrävens grundare Åke Nordin blev inspirerad av Iditarod, ett långdistanslopp med hundsläde i Alaska. Mellan 1997 och 2006 var Fjällräven Polar precis som Iditarod en tävling, men 2006 tog Polar en paus medan Fjällräven utformade ett nytt koncept. År 2012 var eventet tillbaka med ett nytt, uppdaterat format: Fjällräven Polar var inte längre en tävling reserverad för erfarna hundslädförare, utan ett inkluderande event för vanliga, nyfikna människor. 

År 2023 välkomnar Fjällräven 20 personer från 14 olika länder till Fjällräven Polar. Teamet kommer att tillbringa 6 dagar i den arktiska vildmarken, lära sig att köra hundsläde genom norra Skandinaviens vidsträckta landskap och uppleva en värld långt från vardagen.
– Vi ser fram emot att välkomna ett team av 20 unika personer till norra Sverige i april- Vi vet av erfarenhet att eventet brukar göra ett bestående intryck på dem som deltar. Det ska bli spännande att se vilka förändringar som sker när deltagarna lämnar sin komfortzon för att uppleva vintern ovanför norra polcirkeln, säger Carl Hård af Segerstad, eventansvarig på Fjällräven.