3 tips: Basta i vinter

Luta dig tillbaka, hör stenarna fräsa, dra in dofterna och låt dig omslutas av värmen. En välplacerad bastu är aldrig fel som avrundning på utedagen, och under vintern känns det extra rätt och välkommet. Här kommer tre heta tips för dig som söker en bastuupplevelse utöver det vanliga.

Foto: Malin Englund. En sittning på två timmar i Äventyrsgruvans bastu i Tuna Hästberg kostar 12 500 kronor för upp till 10 personer. Guidade gruvturer kan köpas till.

ÄVENTYRSGRUVANS BASTU, TUNA HÄSTBERG, DALARNA
I Äventyrsgruvan utanför Borlänge kan du klättra och upptäcka spännande bergrum, och nu också njuta av en bastuupplevelse som inte liknar någonting annat. Den sprillans nya gruvbastun blev viral på bara en timme efter lanseringen, och nu väcker den uppmärksamhet även utomlands – vilket inte är så märkligt. Bastun ligger nämligen 80 meter under jord, inramad av kristallklart vatten (som du självklart får bada i). Den upplevs bäst genom ”gruvfruns basturitual” framtagen som en hyllning till detta väsen som spelat en stor roll i gruvans historia.
Mer info: adventuremine.se/bastun

Foto: Tor Hveem

HEIT SØRFJORDEN BASTU, HARDANGERFJORDEN, NORGE
En del bastuupplevelser står ut tack vare den omgivande naturen – och det är ju så vi friluftsfrälsta gillar att basta. Att beskriva landskapet runt norska fjordbastun Heit som majestätisk är nästan en underdrift. Den ligger strax söder om byn Lofthus i Hardangerfjorden. När du bastar och fjordbadar har du strålande vyer mot omgivande fjäll och glaciärer. En bastumästare tar emot vid ankomst och utlovar en trevlig och personlig upplevelse.
Mer info: heitsauna.com

Foto: Fredrik Broman

SVENSKA BASTUAKADEMIN, KUKKOLAFORSEN, NORRBOTTEN
Alla bastuälskare av rang måste naturligtvis besöka Svenska Bastuakademins säte vid Kukkolaforsen i Haparanda. Här finns rökbastu, VIP- bastu och byabastu – den senare rymmer 60 personer! För att maxa myset finns också vedeldade badtunnor där du kan uppleva toFottal avkoppling under himlen, med ljudet av forsen i bakgrunden. Vid Kukkolaforsen finns dessutom ett bastumuseum där du på riktigt kan förkovra dig i bastuns historia och kultur. Till exempel kan du titta in i 13 bastur från olika epoker och områden.
Mer info: kukkolaforsen.se