Innejul är ute, dags för nya traditioner. Vi bad ute-kocken Pontus Karén komponera en lika enkel som läcker jullunch att laga och duka upp i naturen.
Recept och foto: Pontus Karén
Silltallrik med smashed potatis på uteköket
4 portioner
8 potatisar, cirka
2 burkar inlagd sill, de mindre.
1 rödlök, finhackad
Färsk dill
Smör till stekning
Salt & peppar
Amerikansk senap
Innan du beger dig ut, se till att koka -potatisen hemma. Packa sedan ner alla ingredienser.
Ställ i ordning stormköket på en fin plats, ”krossa” sedan potatisarna lite lätt i handen och stek i rikligt med smör. Krydda upp med salt och peppar.
Servera med någon god inlagd sill, finhackad rödlök, lite senap och toppa med färsk dill.
Julskinktoast med grötbröd och grönkål
2 portioner
2 skivor grötbröd (eller annat grövre toastbröd)
2 skivor julskinka, tunna
Senap, gärna syrlig amerikansk
2 stjälkar grönkål
Smör till stekning
Stek toastbrödet i rikligt med smör. När brödskivorna fått en krispig yta på båda sidorna lyfter du av dem och placerar på varsin tallrik.
Bryt ner grova bitar av grönkålen och stek i smöret som finns kvar. Krydda med salt och peppar.
Lägg ett par skivor julskinka på brödet. Lägg på rikligt med grönkål och toppa med en god senap.
Pepparkaks-s’mores
Till alla
Ett gäng pepparkakor
Marshmallows
Ved till brasan
Gör upp en ordentligt mysig eld. Sätt er runt elden. Trä marshmallows på pinnar och grilla dem mjuka och lätt gyllenbruna. När de verkar mogna tar du två pepparkakor, en på vardera sidan, och klämmer åt. Tadaa – du har skapat -klassiska s’mores, med en jultwist.