Arkitektur möter natur i Umeå

15 studenter från arkitekthögskolan i Umeå kommer under våren att jobba med ett projekt i Robertsfors kommun, och skapa platser där arkitektur möter natur. I maj väntas tre unika vindskydd stå klara längs Flottarstigen.

Arknat, som bygger broar mellan natur och arkitektur, har blivit en snackis både i Sverige och utomlands. Konceptet går ut på att arkitektstudenter designar och bygger unika vindskydd i naturen, i samarbete med kommuner, lokalt näringsliv och allmänhet. Kanske har du sett kreationerna som skapats i Höga kusten (som det häftiga bygget på bilden) eller längs Skåneleden de senaste åren?

I ett nytt samarbete mellan Arknat, Robertsfors kommun och arkitekthögskolan i Umeå ska 15 studenter nu designa och bygga tre vindskydd längs Flottarstigen i Robertsfors.
– Arknat pågår normalt under två intensiva sommarveckor. Nu har vi utvecklat en variant där vi får mer tid på oss, inte bara för att skissa och bygga mer, utan lära känna samhället, platsen bättre samt finna nya innovativa träbyggnadslösningar. Vi ser alla fram emot att skapa unika platser längs Rickleån som vi hoppas ska nyttjas och uppskattas, säger Martin Björklund, projektledare på Arknat.

Lika förväntansfull är landsbygdsstrategen Emma Bergman på Robertsfors kommun, som ser Arknat-samarbetet som ett startskott.
– Det här projektet är en fantastisk möjlighet att ge både medborgare och besökare tillgång till vackra viloplatser. Rickleån som friluftsområde är ett guldkorn med stor potential! Det här är bara ett första steg i alla de möjligheter som finns för att varsamt utveckla området, säger hon.

Mer info hittar du på arknat.com.