Skogsmulle må vara barnens kung i skogen, men underskatta inte påskharens dragningskraft. I år fyller vi påskäggen med matiga och goda energibollar (och ja, de funkar i ryggsäcken året runt).
Recept och foto: Susanne Jonsson
JORDNÖT, KOKOS OCH SALT KARAMELL
Cirka 20 stycken
100 g dadlar, urkärnade (cirka 15)
0,5 dl jordnötssmör
1 dl salta jordnötter
1 dl kokosflingor
1 dl rostat helt bovete
3–4 msk tahini
2 tsk vaniljpulver
Till garnering: kokosflingor
Mixa samtliga ingredienser i matberedare med kniv.
Forma små bollar (eller stora, om du vill) och rulla dem i kokos.
Ställ svalt innan du tar med dem på tur.

LINGON, INGEFÄRA & GRÖNA RUSSIN
Cirka 40 stycken
3 dl torkade lingon eller andra röda bär (till exempel tranbär, körsbär …)
1 dl gojibär
3 dl gröna russin
1 stor apelsin eller 2 små
2 dl svart quinoa, kokt
1 dl chiafrön, krossade
10 dadlar, urkärnade
2 dl cashewnötter
2 tsk ingefära, malen
Till garnering: lingonpulver (torkade, mixade lingon).
Mixa samtliga ingredienser i matberedare med kniv.
Forma små bollar och rulla dem i lingonpulver. Ställ svalt innan du tar med dem på tur.

KARDEMUMMA, KANEL & KAFFE
Cirka 40 stycken
300 g dadlar, urkärnade
150 g mandel eller cashewnötter
1 dl starkt kaffe/espresso
0,5 dl chiafrön, krossade
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kardemumma, malen
1 tsk ingefära, malen
3 msk tahini
1 nypa salt
Till garnering: kakao eller kakaonibs.
Lägg dadlar och nötter i en skål, slå på kaffet och låt stå och dra en stund.
Häll samtliga ingredienser i matberedaren med kniven och mixa till en smet. Forma små bollar och rulla dem i kakao. Ställ svalt innan du tar med dem på tur.