Möt våren i löparskor

Vill du rusa fritt över fjället i sommar? Eller galoppera i skogen? Då är det dags att börja jobba på löpformen. Här kommer Utemagasinets veckoprogram för ett fartfyllt och roligt friluftsliv.

Backpasset
Välj en lång backe som tar dig 2 minuter att springa uppför. Kör 5 backintervaller med 3–4 minuters gång/nerjogg som återhämtning. Hitta ett jämnt tempo som du orkar hålla hela vägen till toppen. Vill du varva träningen med kortare, mer intensiva intervaller? Testa till exempel 10 x 50–100 meter uppför, med jogg nerför. Glöm inte att värma upp med 10–15 minuter skön upplevelselöpning i lugn takt, oavsett typ av backpass, och gärna en lika lång nerjogg.

Fartleken
Tryter träningsmotivationen så här års, när regn och mörker ofta regerar? Då ska du testa fartlek – upplägget där du själv och din dagsform dikterar skiftningarna mellan högre och lugnare tempo. Du kan till exempel välja ut olika riktmärken i terrängen, träd eller backar, och växla tempo däremellan. Fartlek är också en bra metod för den som vill komma igång med löpning, då genom att varva gång och löpning. Kanske springa i nerförsbackarna och gå uppför i början?

Upplevelsepasset
Finns det något natureservat i närheten som du ännu inte har utforskat? Eller en vacker utsiktsplats kanske? Packa en liten ryggsäck med dryck, snacks och nödvändiga förstärkningsplagg – och ge dig iväg. Tänk precis som när du vandrar eller paddlar på att suga in vyerna, dofterna, ljuden. Du är här för upplevelsen, inte för att räkna kilometer eller skaffa mjölksyra. Är du ännu ingen inbiten löpare kan du testa mellantinget speedwalking – snabb och lätt vandring.