STF bjussar på fjällintro för familjer

Vill du och familjen pröva på fjällvandring men saknar kunskap och erfarenhet? Säg hallå till Svenska Turistförenings intiativ Fjällintro familj – en kostnadsfri introduktion under hela sommaren på fjällstationerna i Saltoluokta, Grövelsjön och Storulvån.

Att vandra låglänt och kanske i hemmaskogen är en sak. Att befinna sig i eller överhuvudtaget ta sig till fjällmiljö är en annan, i synnerhet om man är en familj med x antal småfotingar som kräver sin beskärda del av uppmärksamheten.

För att få fler familjer att hitta ut på ett tryggt sätt i vår fantastiska fjällvärld lanserar Svenska Turistföreningen till sommaren konceptet Fjällintro familj som är något av ett påhäng på ett tidigare koncept berättar Jenny Engström, presschef på STF.  
– För två år sedan lanserade vi Fjälluffa familj som var en veckolång fjällintroduktion. Nu vill vi göra det ännu enklare för de familjer som vill lära sig mer om fjällen och i stället erbjuda kostnadsfria introduktioner på 6 timmar tillsammans med certifierade fjällguider. Nu kan deltagarna själva välja på vilka fjällstationer de vill bo och hur länge de vill stanna, berättar Jenny. 

Fjällstationerna i fråga är alltså Saltoluokta, Grövelsjön och Storulvån och som alla kan nås med kollektiva färdmedel.

– Fokus ligger på utevistelse, aktivitet, lärande och att ha kul ihop. Vi kommer bland annat gå igenom grundläggande fjällkunskap, karta och kompass, fjällsäkerhet, allemansrätt, hur det funkar att laga mat på stormkök, utrustningstips och vad man ska tänka på när man packar ryggan. Målet är att familjerna efter introduktionen ska känna sig trygga med att ge sig ut och fjällvandra på egen hand, säger Jenny Engström.

Du läser mer och bokar Fjällintro familj på svenskaturistforeningen.se/fjallintrofamilj