3 fina turer i Vålådalsfjällen

Den här våren fyller klassiska Vålådalens­ Fjällstation i Jämtland hela 100 år. Stort grattis säger vi på Utemagasinet – och ­tipsar om tre friluftsäventyr i området,­ ­där du kan både starta och avrunda på stationen.­

1. Bestig Ottfjället
Cirka 12 kilometer tur och retur och totalt 670 höjdmeter. Det är vad som krävs för att ta sig upp på Ottfjällets östra topp, 1 265 meter över havet. 
Led 285 går ända upp på toppen, med start vid liften -precis bakom Vålådalens Fjällstation. Den är bitvis brant och småstökig, för en enklare start kan ni istället följa elljusspåret baklänges cirka 500 meter och kliva på leden lite senare. Fjällkarta finns att köpa på stationen. 

Två vindskydd finns längs led 285. På toppen belönas ni – vid klart väder – med 360 graders vy över Ottsjö, Anarismassivet,- Lunndörrspasset, Lillstensdalsfjället och Bunnerfjällen, Helags och Sylarna. 

2. Vandra till Anarisstugan
Anarisstugan är en av STF:s allra minsta fjällstugor, både sett till storlek och antalet besökare. Också en av de charmigaste, -enligt oss – en vilsam oas långt ute på fjället, och ändå inte särskilt svårtillgänglig.

Från Vålådalens Fjällstation går ni den första dagen mot populära och mysiga Lunndörrsstugan, drygt 14 kilometers vandring. Ta en bastu och ett svalkande dopp i Lunndörrsstjärnarna, innan ni nästa dag lämnar fjällbjörkskogen och går vidare cirka 18 kilometer mot Anarisstugan. Den här etappen är tuffare, men belönande med mäktiga vyer över Gröndalen och Hällådalen.

Från Anarisstugan tillbaka till Vålådalens Fjällstation är det tämligen långt – runt 26 kilometer. Med tält i ryggsäcken kan ni slå läger halvvägs, eller där det passar. Issjödalen är ett bra val.

3. Cykla till Pyramiderna
Pyramiderna är en samling konformade grusåsar som reser sig i Gröndalsdeltat i Vålådalens naturreservat, på perfekt stigcykel-avstånd (drygt 20 kilometer) från fjällstationen. Leden går genom vacker björkskog och över spångade myrar, med Issjödalen som magisk final. Du bör ha en del cykelvana då leden bitvis är rätt stenig och teknisk. Observera att det är förbjudet att beträda själva Pyramiderna, för att undvika slitage – se men inte röra gäller!

Den som hellre vill vandra eller springa till Pyramiderna startar lämpligen i Vallbo, drygt 8 kilometer öster om Vålådalen.

Enligt valadalen.se erbjuds  jubileums­rabatt på boende, guidade ­ turer och prylhyra under 2023.