Thru-hike: Så lyckas du

Drömmer du om att vandra riktigt långt? Månader i sträck? Utemagasinet bad Liz Thomas, känd thru-hiker och vice ordförande för American Long Distance Hiking Association-West, att leverera sina bästa tips för en lyckad thru-hike.

(Artikel först publicerad 2018.)

Text: Emeli Emanuelson

1. PLANERA I GOD TID

Spika startdatum och börja planera minst sex månader i förväg. Tidigare än så om du behöver ansöka om visum, spara pengar och/eller komma i form. Ansök tidigt om eventuella visum och tillstånd samt boka transport dit och hem.

Bra tillfällen att sticka iväg kan vara mellan två jobb, efter plugget, när barnen är utflugna, som nybliven pensionär. Alternativet finns också att beta av drömleden i sektioner, ett par veckor om året, men då räknas det inte som någon ”riktig” thru-hike. 

 2. LÄS PÅ ORDENTLIGT!

Googla på nätet, bläddra i guideböcker och friluftstidningar, ladda ner bra appar, titta på videoklipp, läs bloggar. Prata med någon som nyligen vandrat samma led. Känner du ingen? Sök i relevanta internetforum och Facebookgrupper. 

3. LÄR KÄNNA LEDEN

Ta reda på var du kan övernatta och hitta vatten; fylla på med proviant och ny utrustning – och om det är några sektioner där du behöver skicka proviantpaket i förväg. Glöm inte att kolla vädret!

Skaffa koll på ungefär hur långt du behöver vandra per dag för att nå ditt mål i tid. Men planera inte för mycket – allt möjligt spännande kan hända längs vägen.

Läs på om potentiella faror på leden och hur du bäst hanterar dem – som skallerormar, giftspindlar, björnar, bergslejon, skogsbränder, lurigt väder, svåra partier, etcetera. Gå en första-hjälpen-kurs, för din egen och andras skull.

4. SPARA PENGAR

Räkna med att spendera minst 70 000 kronor på en fem månaders thru-hike utomlands – inklusive flyg, tillstånd, utrustning, boende och mat. Spara genom att skära ner på utgifter som kabel-tv, shopping och restaurangbesök. Köp din utrustning på rea. Skaffa en inneboende eller bo hemma hos släktingar ett tag. Sälj bilen och hyr ut lägenheten medan du är borta. Under själva vandringen kan du spara pengar genom att frystorka din egen mat, och tälta istället för att bo på vandrarhem.

5. PROVVANDRA HEMMA

Testa all utrustning innan avresa, så att allt säkert passar och fungerar. Vandra med färdigpackad ryggsäck, gå in dina skor, sov i tältet, testa stormköket och GPS:en.

6. FÖRBERED DIG FYSISKT

Hur känns det att utsätta sig för ansträngande, fysisk aktivitet i flera timmar i sträck? Dag efter dag, i månader? Försök att förbereda dig fysiskt i förväg. Grundläggande löpträning och styrketräning är viktigt, men du förbereder dig bäst genom att vandra långt med full packning, inklusive mat och vatten – i både regn och rusk. 

7. LADDA MENTALT

Varför vill du vandra den här långleden? Vad hoppas du uppnå? Om du har koll på dina syften är chansen större att du får ut det du vill av vandringen. Fundera över hur du har hanterat tidigare utmaningar i livet – vad var det som gjorde det lätt respektive svårt för just dig?

8. PACKA SMART

Håll nere packningens vikt, det blir många steg och höjdmeter! Sju kilo basvikt, exklusive mat och vatten, är en bra riktlinje.

❏ Ryggsäck med regnskydd (rek. maxvikt 1,5 kg).
❏ Tält (rek. maxvikt 1,5 kg).
❏ Sovsäck och liggunderlag av hög kvalitet (rek. maxvikt 1,5 kg).
❏ Kök, bränsle, kastrull, lock, bestick, eldstål och tändstickor (sprit som bränsle är ofta förbjudet i USA på grund av brandrisk, så gas är att föredra).
❏ Luftiga trailskor med mesh och bred tåbox (dina fötter ökar i storlek under vandringen). Vid tyngre packning, använd vandringskängor istället.
❏ Kläder: Lättviktsdunjacka, regnkläder, mössa, handskar, ett par t-shirts, shorts/kjol, byxor, underkläder, strumpor, underställ. Använd snabbtorkande syntetiska material eller ylle.
❏ Hygienartiklar: Tandborste, tandkräm, våtservetter, solkräm, miljövänlig tvål, toalettpapper, kokosolja som hudkräm och kosttillskott, ev. menskopp.
❏ Vattenfilter och vattenflaskor, alternativt påsar.
❏ Karta och kompass, alternativt GPS eller mobilapp.
❏ Första hjälpen-kit, kniv/ multiverktyg, pannlampa, solglasögon, powerbank till eventuell elektronik.
❏ Återförslutningsbara påsar för skräp och smutsiga kläder. 

9. BÖRJA LUGNT

Äntligen – din vandring har börjat. Lunka lugnt, för att undvika förslitningsskador och utmattning. Om du får ont eller känner dig trött, ta en vilodag eller två.

10. HÅLL KOLL PÅ VATTNET

Se till att få i dig ordentligt med vatten och elektrolyter, och håll koll på närmsta vattenkälla. Särskilt om du vandrar i öken.

11. ÄT ORDENTLIGT

Få i dig tillräckligt många kalorier (3000–6000) per dag, så att du håller energin uppe och inte tappar för mycket i vikt. Fett och protein är särskilt viktigt. Fokusera på hälsosamma fetter från nötter, nötsmör och oljor. Undvik tomma kalorier som kakor och godis.

12. NATTVANDRA

Om du går i öknen, vandra tidig morgon, kvällstid eller på natten när det är svalare ute.

13. SOV SÄKERT

Håll djur borta från tältplatsen genom att förvara din mat i en ”bear box” eller hissa upp den i ett träd minst 30 meter från tältet.

14. SKYDDA NATUREN

Håll rent efter dig. Plocka med allt skräp, och gräv ditt ”cat hole” – vandringsslang för toahål – minst två decimeter djupt samt 60 meter bort från närmsta vattendrag. 

15. HÅLL DIG FRISK

Undvik giardia och andra magåkommor genom att alltid filtrera ditt dricksvatten, använda handsprit – och låta bli att skaka hand med andra vandrare.

16. BYT SKOR

Byt ut dina skor allt eftersom för att undvika skador. Räkna med att slita ut minst fem par under en 400 mil lång vandring.

17. HA IS I MAGEN

Ge aldrig upp på en ”dålig dag”! Om allt känns jobbigt, ta en vilodag och ät ordentligt. Sov ut och se hur det känns nästa dag, när du har fått vila lite. Sätt upp delmål och ta ett steg i taget. Och var inte rädd för att be om hjälp – ”trail magic” händer där du minst anar det. 

18. LANDA MJUKT HEMMA

Budgetera inte bara för själva vandringen – du kommer att behöva tid och pengar även efter hemkomsten, så du kan vara lite ledig innan du går tillbaka till jobbet. Att dimpa ner mitt i vardagen igen efter en lång tid ute i naturen är en tuff omställning för många, så ta det lugnt. Undvik post-hike-depression genom att sysselsätta dig med något som känns meningsfullt.

Om du dragit på dig skador eller infektioner av något slag, ge kroppen tid att vila och läka. 

 

FÖR VIDARE INSPIRATION

Thru-hiking är en väldigt amerikansk företeelse, även om allt fler svenskar och andra nationaliteter lockas av de långa äventyren. Här kommer lite tips på böcker och hemsidor för dig som är nyfiken.

BÖCKER

Liz Thomas
Backpacker Long Trails: Mastering the Art of the Thru-Hike

Zach Davis
Appalachian Trials och Pacific Crest Trials

Cheryl Strayed
Wild

Bill Bryson
A Walk in the Woods

Paulo Coelho
Pilgrimsresan

Justin Lichter
Trail Tested: A Thru-Hiker’s Guide to Ultralight Hiking and Backpacking

Allen O’Bannon
Allen and Mike’s Really Cool Backpackin’ Book

Don Ladigin
Lighten Up!: A complete handbook for Light and Ultralight backpacking

Mike Clelland
Ultralight Backpackin’ Tips

Jörgen Johansson
Vandra fjäderlätt

SAJTER

aldhawest.org
americanhiking.org
lnt.org
boundlessroamad.com
carrotquinn.com
Atlas Guides

OCH EN E-KURS …

Backpacker Magazines onlinekurs Thru-hiking 101: tinyurl.com/ thruhiking101