Jonas Westbom: ”Vi ville göra en friluftsbibel för föräldrar”

Hur gör man egentligen, när man vill dela friluftslivet med sina barn? I nya boken ”Friluftsliv med barn” får läsaren svar på alla funderingar: från vilket kök som behövs, hur man gör med dricksvatten, till hur man får med packning när man också bär ett barn. Här ger Jonas Westbom, en av författarna, sina bästa tips!

Du är aktuell med boken ”Friluftsliv med barn”, kan du berätta lite om den?
– Det är en handbok för nybörjare i naturen. Den vänder sig till den nyblivna föräldern som aldrig varit ute i naturen tidigare men som nu blivit nyfiken. Den vänder sig också till den som är van friluftsperson och nu vill ge sig ut med sitt barn. Man får ta del av resan som vi tre författare har gjort och vi delar med oss av våra bästa tips. Vi ville göra en friluftsbibel för föräldrar!

Vad ska man tänka på när man vill frilufsa med barn?
– Ta på dig äventyrsglasögonen! Det är grunden, tycker jag. För man måste minnas att friluftsliv är äventyr och äventyr är lek. Barn är jättebra på att hitta äventyr och grundinställningen man bör ha är att äventyret finns närmare än man tror. Leta i närmaste skogsområdet. Hitta en ny väg genom skogen, gå krångligt! Klättra upp på stora stenblock eller i träd. Som vuxen vet du kanske att det finns en rak grusväg ned till eldplatsen vid sjön, men det är ju inte så spännande. Alltså tar vi inte den utan vi går 100 meter utanför vägen för att hitta äventyret. Det handlar om det stora i det lilla. Det låter kanske fånigt, men det funkar verkligen. Den grundtanken är en röd tråd i boken, kan man säga, även om vi också skriver om större äventyr – som fjällvandring och paddling med barn.

Ibland är steget ut långt – hur kan man motverka det?
– Ja, ibland känns det som om man inte ens ska ta sig förbi hall-kaoset, särskilt med många barn i olika åldrar. Men först – släpp tidspressen och försök att inte stressa. Se till att ni har gott om tid. Dra ned ambitionen – en macka i gläntan räcker långt vissa dagar. Det bästa tipset är kanske att alltid ha en äventyrsrygga redo, packad med grundgrejer. Till slut får man rutin på det. Det handlar om övning, för både vuxen och liten.

Hur ska man få opeppade barn med på noterna?
– Genom att alla turer ska ha ett mål: fika vid den stora eken, bada i sjön, ett uppdrag på berget. Mycket fika och extra goda grejer är också motivationshöjare!

Okej, tre snabba tips för friluftsfamiljer?
– Ett: Slå upp ett läger! Det är supermysigt. Res ett tält eller häng upp en tarp som tak. Det kan bli er plats där ni spenderar många timmar med att laga mat, vila och leka. Jag tar mig ofta till utanför naturreservatets gräns där man kan äventyra på riktigt. I naturreservatet finns det regler för hur man får tälta och elda, men utanför är det fritt fram. Ja, inte att elda om det är eldförbud förstås.
Två: Strunta i kniven och ta med en potatisskalare istället. Det är toppen för barn att lära sig tälja med en sådan.
Tre: Satsa på två tält istället för ett stort om ni är flera familjemedlemmar. Ett fyrmannatält är stort, tungt och lite bökigt. Med två mindre tält blir du mer flexibel och kan ge dig ut med olika delar av familjen. Det är lättare att hitta bra tältplatser och så blir det väldigt gulligt med ett litet läger med två tält.

Vad lär man sig i boken?
– Allt man behöver! I ”Friluftsliv med barn” finns packlistor, mat- och klädtips, information om bärstolar och sele, allt om olika sorters kök för olika sorters turer och familjer. Vi bjussar också på anekdoter om våra egna misstag och framgångar i friluftslivet. Samt – hur man lurar ut tonåringar! Boken är kanske den bästa presenten till någon som längtar ut – oavsett om hen är ny i friluftslivet, ny i föräldralivet – eller både och.

Hur får man med barnen i kajaken? Hur tänder man en eld? Behöver man köpa speciella kläder? Hur gör man med dricksvatten om man övernattar i vindskydd? Hur får du med packning när du också bär ett barn?

Att vara ute i naturen med barn är egentligen enkelt – naturen är ju som en enda stor lekplats. Däremot känns det inte alltid enkelt att ta sig ut. Med kunskap, knep, övning och en gnutta tålamod kan naturen bli ert andra vardagsrum.

Boken ”Friluftsliv med barn” är utgiven på Calazo förlag och är skriven av Jonas Westbom, Emma V Larsson och Cajsa Rännar.