3 äventyrliga sommarlovstips

Ingen sommar är bättre än den svenska,­ ­eller hur? Och visst firas den bäst i naturen,­ tillsammans med familjen? För dig som svarar JA på dessa frågor – och har några lovlediga yngre förmågor att hänga med de närmaste månaderna – har vi knåpat ihop tre äventyrliga semestertips.

1. Fjäll & action i sälen

Sälen är ju ett riktigt familjenäste vintertid, men även under barmarkssäsongen finns kul grejer på schemat – och lite mindre trängsel som plus i kanten. Ett tips är att notera 28 juni till 2 juli i semesterkalendern, för då lär det bli action i dalafjällens högborg. Då arrangeras nämligen Skistars Olympic Youth Camp, ett slags träningsläger i fyra dagar för ynglingar i åldrarna 11 till 14 år. Fokus är äventyrlig gemenskap och rörelseglädje i fjällmiljön och campen gästas av kända olympier som leder pass och delar med sig av tips. 30 juni går också startskottet för Järv Sälen – ett populärt fjälläventyr där ni samlar hela familjen och under två dagar tar er fram på lättillgänliga fjälleder och skogsstigar för att lösa kluriga uppdrag. 
Mer info: skistar.com

2. Vildmarksliv i strömsund

Föredras lite mer lugn, ro och avskildhet än vad som bjuds i Sälen under högsäsong? Inga problem – just det har vi ju gott om i Sverige. En mysig liten oas, passande för äventyrliga familjer, är Rossön Camp i Strömsunds kommun. Campen är belägen intill Lesjön, i gränslandet mellan Jämtland och södra Lappland, och här erbjuds övernattning i fyra mindre stugor som rymmer 2–6 personer. Vildmarkskänslan är påtaglig, men vi vet ju alla att det varken behövs karuseller, sockervadd eller appar för att roa sommarlediga barn. Här kan ni istället mixa vandringar, viltsafari, fiske, bär- och svampplockning, bastubad och paddling.
Mer info: fishing-camp-sweden.com

3. Flottfärd på klaräven

Företaget Vildmark i Värmland har sedan 1980 arrangerat flottfärder för enskilda och grupper på Klarälven – en mycket speciell och häftig upplevelse, som vi tror personer i alla åldrar lär uppskatta. Det finns många turförslag att välja mellan, allt från en dagstur till en rejäl expedition på sju dygn. Bygge av timmerflotten ingår som en del av upplevelsen. På hemsidan finns exakta tider och priser – det varierar rätt mycket beroende på äventyrens längd. Som exempel kostar en färd på två nätter 2 310 kronor för en vuxen och 1 115 kronor för barn (3–15 år). 
Mer info: vildmark.se