Bli klimatsmart i Tarfala

Svenska Turistföreningen har som vanligt ett fullproppat schema med sommaraktiviteter, både för fjällälskare och låglandsfantaster. En spännande nyhet för sommaren 2023 är guidade turer till Tarfala forskningsstation.

Den guidade dagsturen startar vid Kebnekaise fjällstation, knappt 8 kilometer från forsknings­stationen. Väl på plats vid vid Tarfala står forskare redo att föreläsa om glaciärer och deras stora betydelse för vårt klimat och vår miljö. Forskningsstationen har sedan 1946 (!) bedrivit­ massbalansmätningar på Storglaciären, genom vilka man kan följa hur ismassan smälter respektive växer.

Förutom guide och föreläsare ingår matsäck och fika, allt till priset av 750 kronor om du är vuxen och STF-medlem. Den som inte vill vända tillbaka till fjällstationen efter föreläsningen kan lägga till en natt i Tarfalastugan och köra returen­ på egen hand nästa dag. 

Men, app app – lämna inga osorterade sopor vid fjällstugan! En annan av sommarens STF-nyheter är nämligen att sophanteringen ska minimeras vid stugor och stationer, för att undvika ohållbara helikoptertransporter.  

Mer information på svenskaturistforeningen.se.