Testa glamping i sommar

Är du nyfiken på att sova ute men saknar lämplig urustning? Eller vill du bara varva din gamla trotjänare till tält med något nytt och oprövat alternativ, för att testa fler dimensioner av friluftslivet? Vi zoomar in på tre aktuella uteboningar att hyra, som var och en på sitt eget vis bjuder in till stillsamma, naturnära nätter.

  1. HÄNGMATTEHOTELL I TROSA
    Ingen har väl missat glampingtrenden. Ett av många fina bidrag till rådande boom är Havrevetens Glamping, i Västerljung utan för Trosa i Södermanland. Här på gården erbjuds olika typer av retreats, bushcraft, tältövernattningar och kurser i exempelvis yoga och vandring. Det vi framför allt fastnar för är hängmatte hotellet. Det är precis vad det låter som – du hyr en hängmatta och sover bland träden, direkt under stjärnorna. En övernattning kostar 1 200 kronor per person och förutom hängmattan ingår då myggnät, regnskydd, sovutrustning, middag och frukost samt tillgång till skogsbastu med utedusch.
  2. URSKOGSNATT I HOLAVEDEN
    Är du svag för trolsk skog? Men vill sova bekvämt och naturlyxigt i bäddad säng? Då vågar vi lova att en övernattning hos skogseremitaget Urnatur utanför Tranås är mitt i prick. Här i Holavedens maffiga urskog, som faktiskt är Jönköpings läns första instiftade naturreservat, går det att hyra in sig i hand timrade stugor eller trähus – två eller fyra nätter, varken mer eller mindre. Två nätter för två personer kostar från 5 130 kronor, men då ingår också allt: sköna sängar, lakan, handdukar, frukost, lunch, middag, vedeldad bastu vid sjön samt tillgång till kanoter, cyklar och supbrädor.
  3. TRÄDTÄLTA I LIDASKOGEN
    Lida Friluftsgård, fem kilometer söder om Tullinge i Stockholm, har ett brett utbud av friluftsaktiviteter – så även för hugade utesovare. Du kan till exempel hyra deras vildmarksstuga där man sover på enkla britsar med egen sovsäck och liggunderlag. Den rymmer 10–12 personer, kostar 600 kronor per natt, och utanför knuten kan du njuta av milsvid utsikt över sjön Getaren. Än mer äventyrligt blir det om du skippar tak över huvudet och sover uppe bland trädtopparna – i ett trädtält. Du monterar själv ditt hyrtält två meter ovanför marken, eller bokar det färdigmonterade tältet som hänger på plats fyra meter upp. Lida har trädtält för 2, 3 och 4 personer och priset är 600, 800 respektive 1 500 kronor för en natt.

Mer info: havrereten.se; urnatur.se; lida.se/tradtalt