Dags för Bohusfest – En festival med klättring och musik

Den 18-20 augusti är det åter igen dags för Bohusfest: en klätter- och musikfestival i Bohuslän som lockar klättrare – och icke klättrare. Här berättar initiativtagaren och klätterveteranen Said Belhaj om vad besökare kan förvänta sig under helgen.

Klättringen i Bohuslän beskrivs ofta som klättring i världsklass – så det är inte så märkligt att en klätterfestival arrangeras just här. Bohusfest är en festival som vänder sig till de flesta.
– Konceptet för i år är samma som tidigare. Det bjuds på klättring, musik, god mat, föredrag och trevligt häng. Det är framförallt en mötesplats för klättrare, men förhoppningsvis även för icke klättrare, säger Said Belhaj.

Denna sommar fyller festivalen tre år och lite nyheter står på schemat.
– Nytt för i år är att vi har clinics på lördag av några lokala men även internationella klättrare såsom Neil Gresham, Hannes Puman och Talo Martin. På dagarna är det fri aktivitet och kvällarna fylls av livemusik, film och föredrag – bland annat av Bohuslegenden Lasse Svadängs.

På söndagen arrangeras en öppen diskussion om hållbar utveckling inom klättring, tillsammans med Bohusläns klätterklubb.

Om du inte kan vara på plats kan du njuta av västkustens klippor filmledes istället, i Said Belhajs nyaste film Bergtagen, filmad av fotografen Tor Johnsson.
– Den kom till under pandemin då jag utvecklade fem nya klätterberg i Bohuslän. Filmen handlar om att jag, ihop med ett gäng kompisar med olika bakgrund, klättrar både klassiska och nya leder. En sorts feelgood-film kan man säga, som jag hoppas inspirerar folk att klättra i olika discipliner och vara kreativa ute i bergen. Jag vill också få svenska klättrare att inse hur fin klättring vi har i Bohuslän – och att man inte måste åka utomlands för det, säger Said Belhaj.