3 tips: Weekendvandra i september

Juli i all ära, men nu väntar svalare luft och mindre trängsel i naturen. Packa lätt och utforska nya stigar och vyer.

1. Dramatiskt på Bjärehalvön

Halvön i norra Skåne är kanske främst känd för lyxiga sommartillhåll som Torekov och Båstad, men den ruvar också på maffiga naturupplevelser. I det nordvästra hörnet ligger ett par naturreservat som är värda en längre resa – ta sikte på Hovs Hallar och utforska dramatiska klippbranter, grottliknande formationer och klapperstensfält.

Turtips: Skåneleden passerar Hovs hallar. Etapp 16 sträcker sig från Båstad och hit. Sedan fortsätter etapp 17 från Hovs Hallar till Torekov. Du kan också utforska området efter eget huvud och förmåga, och njut av utsikten över Laholmsbukten. Hovs Hallar kan nås på ett par ställen längs väg 115 mellan Båstad och Torekov, alternativt från Kattvik.

Mer info: bastad.com, hallandsasen.se 

2. Runda stolta Billingen

Skövdes stolthet? Det måste vara Billingen, ett av 13 västgötska platåberg. Dessa är geologiskt intressanta med sina uråldriga lager av sedimentära bergarter, och erbjuder en spännande och delvis orörd miljö för alla sorters friluftsliv. Billingen når 304 meter över havet och sträcker sig över gränserna till kommunerna Skara och Falköping.

Turtips: Har du en hel långhelg att slå ihjäl? Gå eller spring Billingeleden, en 57 kilometer lång slinga som tar dig runt hela platåberget. Leden är medelkuperad och du passerar bland annat diabaspelarna vid Ryds grottor, Silverfallet och historiska Varnhem. Start och mål vid Billingens fritidsområde i Skövde.

Mer info: vastsverige.com/billingen 

3. Blandad skog i Kilsbergen

Den som bor i trakterna kring Örebro har troligen koll på Kilsbergen, men området är klart värt en längre resa – särskilt om du gillar vandring eller fiske. På en yta om 3 700 hektar ute på Närkeslätten samsas gammal tall- och grannaturskog med yngre lövskog. Här finns fartfyllda skogsbäckar, branta rullstensåsar och sprickdalar.

Turtips: Spana in Bergslagsleden etapp 8, mellan Mogetorp och Blankhult. Du passerar blockgrottor och kan njuta av fin utsikt från Amboberget, Liaberget och inte minst Rusakulan. Sträckan är 14 kilometer och kan göras som en lite tuffare dagstur, men lägg gärna en hel helg för här finns mycket att se.

Mer info: bergslagsleden.se