Dags för Fjällträff – för alla vita och gröna bandare

Den 22-24 september arrangeras Fjällträff i Storlien – en folkfest som välkomnar både tidigare och blivande Vita & Gröna Bandare. Hur firas det egentligen i helgen? Vi frågade arrangörerna.

Berätta om Fjällträff, vad är det?
– Vi vill med några års mellanrum återkommande erbjuda våra fjällfarare en härlig träff, ett riktigt ”fjällhäng” där de kan träffa nya och gamla likasinnade fjällvänner, få nya kunskaper och dela egna erfarenheter och upplevelser. Vi vill att de ska inspireras och också få möjlighet att inspirera andra. Mellan Bandare ute på tur skapas det en ibland lite oväntad men härlig gemenskap, eftersom man många gånger delar samma erfarenheter och kan förstå varandra. Det är därför otroligt givande för att få träffa andra fjällfarare och dela och skapa nya minnen!

Vem är välkommen?
– Precis alla som är intresserade av långturer i fjällen! Men, det är ju framför allt godkända Bandare, blivande Bandare, andra fjällfararvänner och även våra partners som kommer att vara med på träffen. 

Vad står på programmet?
– Åh, det blir ett gediget och jättespännande program! Navigering, fjällakvarell, yoga, foto, vildmarkssjukvård, löpning, torkning av mat med mera. Och så föredrag, utrustningssnack och tid på fjället också förstås! En riktigt härlig, lärorik och spännande fjällhelg, med en massa trevligt fjällfolk. 

Intresset för vita och gröna bandet tycks öka – vad tror ni det är som lockar mest?
– Ja, absolut! Banden har vuxit årligen ända sedan start och intresset fortsätter att öka. Dels handlar det förstås om att äventyret och upplevelserna i sig lockar och att det här också är en expedition på ”hemmaplan” – en stor och spännande utmaning inom räckhåll för många, både geografiskt och prismässigt. Många blir nog också både stärkta och inspirerade av att se att det faktiskt numera är så många andra – i olika åldrar, olika kön, med olika förutsättningar – som faktiskt klarar av den väldigt långa turen. Vi upplever också att just detta med att det inte är en exakt bestämd rutt och att vilken tid man gör turen på inte alls spelar någon roll är väldigt uppskattat. Vi säger alltid att Banden är till för fjällfararna själva – och det är nog det som kanske är det viktigaste av allt. Fjällfararna skapar själv sin långtur, utifrån egna förutsättningar och önskemål. 

Läs mer här.